Já vím, že po mně jdeš jak slepice po flusu! Vyhrocená vnitrostranická diskuse v ODS

10.06.2014 10:34

Europoslanec ODS Jan Zahradil vystoupil v pondělním pořadu České televize Hyde park a jeho slova vzbudila rozruch. Konkrétně jeho prohlášení o měnové unii, které někdejší poradce Václava Klause a Mirka Topolánka, nyní politický komentátor Tomáš Haas na svém Facebooku prohlásil za zradu předvolebních slibů občanských demokratů. A protože i Zahradil komentuje na síti celkem čile, strhla se vzápětí mezi oběma ostrá virtuální přestřelka.

Já vím, že po mně jdeš jak slepice po flusu! Vyhrocená vnitrostranická diskuse v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát do EP Jan Zahradil

Anketa

Má Česko přijmout euro?

19%
81%
hlasovalo: 9163 lidí

Haas připomněl Zahradilova slova, že v principu nemá nic proti euru, ale vadí mu současná podoba eurozóny. Pak rozvinul úvahu, že mezi srovnatelně vyspělými zeměmi by měnová unie snad mohla fungovat, to však rozhodně není případ současné eurozóny.

„Janu Zahradilovi nevadí princip eurozóny, mně ano,“ komentoval to rozhořčeně Haas, někdejší poradce Václava Klause. Zkušenosti podle něj ukázaly, že měnová unie nevede ke sbližování ekonomik, ale naopak k jejich rozdělování. „Myslet si, že kdyby odpadly slabé země eurozóny a zůstaly ty ekonomicky srovnatelné a stabilní, že by to něčemu pomohlo, je iluze,“ píše komentátor.

Mnozí se podle něj musí podivovat nad tím, jak rázně dokázala ODS „modifikovat“ svůj předvolební program, kdy kritizovala nadnárodní měnové unie a jako jejich symbol chodila po náměstích s českou korunou, za kterou sepisovala petice.

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

V diskusi pod jeho facebookovým příspěvkem se s polemikou ozval sám propíraný Zahradil, který rovněž před svou politickou kariérou působil v poradním týmu Václava Klause. „Tomáši, už jsem si zvykl, že po mně jdeš jako `slepice po flusu`,“ postěžoval si. Pak Haase vyzval, aby jeho slova citoval v souvislostech a nefabuloval. „Já po tobě, Honzo, nejdu. Namlouváš si to. A to velmi,“ opáčil Haas s dotazem, v čem měla jeho fabulace spočívat.

Zahradil vzápětí vysvětlil svá slova tak, že mu nevadí samotný princip měnové unie, ale princip celoevropské unie, jakým je eurozóna. „Řekl jsem, že ODS se vstupem do ní nesouhlasí a že trvá na referendu. Ty jsi z toho udělal zradu volebního programu. To je směšné,“ ohradil se Zahradil. Vzápětí Haasovi vzkázal, že už s ním nebude ztrácet čas.

„To je tvá největší chyba, Honzo. Jsi sám se sebou tak spokojený, že diskutovat s trochu odlišným názorem je pro tebe ztráta času,“ odpověděl mu publicista. Podobné to prý bylo v minulosti, když všichni v ODS odmítali diskutovat o problému Rittigů a Janoušků, na které dnes svalují veškeré neúspěchy.

„Hlavně se nenech vyprovokovat. A pochval se, jak bezvadně jste ODS vedli a jak ji někteří z vás stále vedou. A jak vám to zkazili Rittig s Janouškem,“ vysmál se nakonec prvnímu místopředsedovi ODS.

Co přesně napsal Tomáš Haas na Facebook:

Zavedení Eura by nám, říká Jan Zahradil, za určitých okolností nevadilo.

V principu nemáme nic proti Euru, vadí nám změněné podmínky.
Ty podmínky jsou, že Eurozóna ke své záchraně potřebuje sanační balíčky, hrazené či garantované jejími státy, i státy mimo eurozónu.
Ty okolnosti jsou, že by to nevadilo, kdyby se Eurozóna skládala ze stejně ekonomicky vyvinutých zemí.
Zřejmě by tedy musely být Eurozóny dvě, nebo dokonce tři. Do té první, ve které by bylo Německo, asi nepatříme.
Do té druhé bychom se snad mohli kvalifikovat.
Ta druhá by se pohybovala - doslova pohybovala, v prostoru mezi prosperujícími zeměmi (pokud nějaké ještě budou) a zeměmi postupně z eurokolotoče odpadajícími.
A pak už by zbývala jen zóna Řecka a Kypru.
Ani jedna z nich se mi nelíbí. Ani do jedné nechci. Ani jedna nesplňuje to, co si od Eurozóny Unie slibovala.

Jenže žádné tři Eurozóny nebudou, ať už se nám to líbí nebo ne, Eurozóna, do které bychom vstupovali, by byla jedna.
Přesně ta, která se už léta nezabývá ničím jiným, než problémy, které vyplývají z její existence.
A do té už vůbec nechci.

Janu Zahradilovi nevadí princip Eurozóny, mně ano.
Zkušenosti ukazují, že hlavním principem Eurozóny je, že v ní žádné principy neplatí.
Není snad jediný, který by buď ty velké země, Francie a Německo, nebo naopak ty slabé země Eurozóny neporušily.
Výsledkem je, že prioritou číslo jedna pro Eurozónu je její vlastní záchrana.
A myslet si, že kdyby odpadly slabé země Eurozóny a zůstaly ty ekonomicky srovnatelné a stabilní, něčemu pomohlo, je iluze.
Společná měna, jak se ukázalo, nemá tendenci ekonomiky vyrovnávat a stabilizovat a země politicky sjednocovat, ale má účinky právě opačné - působí odstředivou silou.

Jestliže se před Eurovolbami potenciální voliči ODS podivovali nad tím, že "Boj o korunu" je hlavním bodem programu ODS pro Eurovolby, pak se dnes musí podivovat nad tím, jak rychle dokáže ODS v pár týdnech po volbách svůj program "modifikovat".

A musí si nutně klást otázku: "A o čem tedy, to celé vlastně bylo?"

Aha, chceme "Otáčet Evropu správným směrem."
Hned jak budeme vědět, který směr to právě je.

A toto rozpoutal:

Jan Zahradil: Tomáši, už jsem si zvykl, že po mně jdeš jako "slepice po flusu". Inu, každý musí mít nějaké hobby. Nicméně alespoň v tom případě cituj přesně, v souvislostech a nefabuluj.

Tomáš Haas: Já po tobě Honzo nejdu. Namlouváš si to. A to velmi. Já se jen podivuji, a táži se, v čem fabuluji?

Jan Zahradil: Mně je to v zásadě jedno, bav se jak umíš. Řekl jsem že mi nevadí princip měnové unie, složené z ekonomicky kompatibilních zemí, ale že mi vadí princip této měnové unie. Řekl jsem že ODS se vstupem do ní nesouhlasí a že trvá na referendu. Ty jsi z toho udělal zradu volebního programu. To je směšné. A sám sobě mohu vytknout jen to, že jsem se zas nechal vyprovokovat a ztrácim s tebou čas. Už se to nestane.

Tomáš Haas: A to je tvá největší chyba Honzo. Jsi sám se sebou tak spokojený, že diskutovat s trochu odlišným názorem je pro tebe ztráta času. Jako jí bylo, když jediný kdo se zabýval problémem Rittigů a Janoušků, na který dnes svádíš volební debakl ODS jsem byl já. Hlavně se nenech vyprovokovat. A pochval se, jak bezvadně jste ODS vedli a jak jí někteří z vás stále vedou. A jak vám to zkazili Rittig s Janouškem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…