Jablonecký primátor: Rétorika hesel Vítězného února slavila úspěch

31.01.2014 12:55

Petr Beitl (ODS) je velmi skeptický k budoucnosti nové vlády. Z čeho jeho obavy pramení? I ODS se však nachází v nesnadné pozici, kdy se její preference pohybují na historickém minimu. V čem shledává příčiny, jak hodnotí minulé vedení strany a co očekává od nového předsedy? On sám by se chtěl letos pokusit obhájit mandát primátora a netají se ani ambicí kandidovat do EP a i se svým názorem na EU či zavedení eura se svěřil pro naše stránky.

Jablonecký primátor: Rétorika hesel Vítězného února slavila úspěch
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Na podzim jste neúspěšně kandidoval do sněmovny. Jste zklamán výsledkem? Členem ODS jste od roku 2002, čím si vysvětlujete současný stav, ve kterém se strana nachází? Kde vidíte příčiny a počátky této krize?

Výsledek voleb je pro ODS velkou výstrahou. Výstrahou, kterou nelze ignorovat. Věřím, že kroky, které byly na olomouckém kongresu učiněny, jsou počátkem nové budoucnosti.

Zklamán jsem spíše tím, jak voliči rozdali své hlasy. Ani 40 let komunistického režimu, ani příklady z mnoha států Evropy nás nepoučily. Rétorika hesel Vítězného února slavila úspěch. Stále věříme v zázraky, jiné cesty, jednoduchá řešení. Co si tak raději vzít příklad ze zemí, které mají ekonomickou i politickou historii, například z Anglie nebo Německa? Opravdu musíme vyzkoušet všechny neúspěšné politické varianty, které mají evropské země za sebou? Opravdu si myslíme, že žijeme ve zkorumpované, spálené zemi? Opravdu věříme, že přijde Mesiáš a zachrání nás? Už téměř 100 dní se koalice zaobírá sama sebou. Kdy přijdou slibované zázraky?

Příčin krize ODS je hned několik. Obecně řečeno přestali jsme být srozumitelní, důvěryhodní a jednotní. Srozumitelnost jsme ztratili, když jsme se začali odklánět od tradičního programu štíhlého státu, nízkých daní, svobody jednotlivce a solidarity zodpovědných. Důvěru jsme ztratili jednak v mnoha aférách, které nám byly právem i neprávem kladeny za vinu, tak díky vládnutí a ustupování našim partnerům v problémových koalicích. Jednota skončila, když komunikaci uvnitř ODS nahradily dohody silných, tedy skupin s početně silnou členskou základnou a hlasovací většinou.

První lednový víkend se konal  regionální sněm, kde jste byl v kandidatuře na nového předsedu regionální rady ODS Libereckého kraje poražen starostou Frýdlantu Danem Ramzerem, a byť je tak má otázka částečně hypotetická, co je podle vás nyní třeba udělat pro obnovení důvěry ve značku ODS?

Jednoduše řečeno, nedělat to, co jsem uvedl v odpovědi na předcházející otázku. Ale v komunální politice je to ještě trochu jinak. Důvěru obnoví členové ODS, pokud se budou chovat důvěryhodně a srozumitelně. Důvěryhodnost není o nových tvářích, ale o lidech, kteří mají svůj příběh. Profesní nebo lidský. Srozumitelnost je o tom, že se nebudou zabývat sami sebou a svými politickými protivníky, ale budou řešit problémy obce či města. 

Určitě to neznamená, že se v panice budeme přizpůsobovat módním požadavkům různých hnutí, která vystupují bez jakékoli odpovědnosti a samozvaně se stavějí do role mluvčích národa.

Dan Ramzer je osobnost, která vyhovuje výše uvedeným požadavkům.

ODS má za sebou také volební kongres. Vy osobně jste byl zastáncem zásadní změny ve struktuře ODS. Ještě před kongresem ale Jaroslav Kubera řekl, že v případě, že ODS Němcovou do předsednického křesla neposadí, vyšle tím nelichotivé znamení, kdy straně byla dobrá, jen když jste ji potřebovali, a teď už ji nepotřebujete, tak jste ji odkopli. Jak se na to díváte vy?

Mám jiný názor. V okamžiku, kdy ODS nenašla sílu svolat kongres a zvolit nové vedení před parlamentními volbami (netvrdím, že by to byla záchrana preferencí), byla kandidatura M. Němcové jednou z logických variant dalšího postupu. Na lídra kandidátky ji navrhla výkonná rada a paní Němcová tu roli přijala i s vědomím, jak těžké to bude. Na druhou stranu byla dlouholetou představitelkou vedení ODS i vlády Petra Nečase. Pokud se dnes mluví o ztrátě důvěry a špatné komunikaci, byla to i ona, kdo nese svůj díl viny.

A vítáte nové vedení, které bylo zvoleno? Jaký bude podle vás Petr Fiala předseda?

Nástup nového vedení skutečně vítám, čeká je úkol změnit ODS uvnitř i změnit její obraz navenek. Současně zastavit trend v poklesu zájmu voličů. Těžký úkol v době, kdy se srozumitelná pravicová politika musí postavit téměř proti všem jednoduchým řešením, která přinesla našim konkurentům úspěch v parlamentních volbách. Věřím, že Petr Fiala bude dobrým předsedou pro ODS.

Letošní rok je supervolební. Jaké jsou vaše osobní ambice? Před pěti roky jste se snažil získat přízeň voličů ve volbách do EP a o rok později v komunálních volbách. Máte letos podobné ambice?

Už při sestavování kandidátky do parlamentních voleb jsem oznámil svou prioritu, obhájit primátorské křeslo v našem městě a dokončit rozpracované projekty. Ale pokud bude o mou osobu zájem, rád podpořím účastí na kandidátce do Evropského parlamentu kolegy, kteří mají ambici stát se jeho členy.

Vztah většiny obyvatel k Evropské unii je spíše negativní. K jakým pozitivním změnám nám teď může podle vás pomoci a jak zastavit propad spokojenosti Čechů s členstvím v EU?

V krátkodobém horizontu se musíme zaměřit na čerpání dotací v programovacím období 2014-2020. Zjednodušit pravidla a rozhodovací strukturu. Nové uvážené investice – především do infrastruktury a do vzdělávání (do skutečného vzdělávání, ne do nekonečné řady podivných školení) mohou nastartovat ekonomický rozvoj.

Pokud chce EU získat zpátky ztracené sympatie, měla by přestat s budováním evropského superstátu, který chce mluvit všem do všeho. Plánovaného, centrálně řízeného hospodářství už jsme zažili dost. Je důležité se vrátit k principům, na kterých byla EU založena, to je volný pohyb zboží, lidí a peněz.

Jak se stavíte k zavedení eura?

Pokud jde o euro, mám dlouhodobý jasný názor. Společnou měnu mohou mít země, které mají srovnatelné ekonomiky, včetně srovnatelných ekonomických cyklů a především srovnatelnou rozpočtovou disciplínu. Následky opačného postupu sklízí EU dodnes. Pokud dnes přijetí eura znamená příspěvek do Evropského paktu stability ve výši stovek miliard korun, které si musíme půjčit a kterými přispějeme na řecké důchodce mající vyšší důchod, než je u nás řádná mzda, potom říkám ne. 

Prozradíte nám na závěr, jaké hlavní investice v Jablonci plánujete pro letošní rok?

Prioritou číslo jedna je splácení městského dluhu. Na konci volebního období tak jeho výše poklesne řádově na polovinu, ze 470 milionů na zhruba 250 milionů. Dalším důležitým úkolem je pokračovat v revitalizaci městského systému centrálního zásobování teplem. V loňském roce jsme odkoupili většinový akciový podíl v teplárenské společnosti a převzali jak řízení, tak odpovědnost za její další rozvoj. Opustili jsme pozici města s nejdražším teplem v naší republice.  Čerstvě máme schválenou koncepci dalšího rozvoje, připravujeme zadání projektových prací a žádosti o spolufinancování. Jablonec tak získává náskok před ostatními městy, která trápí podobná problematika. Konečně máme na dohled vybudování moderní, konkurenceschopné teplárny.

Pokud jde o ostatní investice, bude tento rok probíhat ve znamení dopravních staveb na ulici Želivského a příjezdu od Liberce k průmyslové zóně. Nezapomínáme ani na školy a školky a modernizaci naší úspěšné nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …