Jaceňuk: Rusko chce Kyjev zbavit nezávislosti a zmrazit konflikt

13.09.2014 10:15

Cílem Ruska je podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka zbavit Ukrajinu nezávislosti a obnovit Sovětský svaz. Ruský prezident Vladimir Putin prý usiluje o zmrazení konfliktu na Ukrajině. "Ta je nyní stále ve válečném stavu, přičemž Rusko je hlavním agresorem", prohlásil dnes podle agentury Reuters Jaceňuk.

Jaceňuk: Rusko chce Kyjev zbavit nezávislosti a zmrazit konflikt
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Matka vlasti, památník obrany rodné země

"Hlavní prioritou je odstrašit Rusko. Jediným prostředkem na ochránění Ukrajiny je přitom Severoatlantická aliance, i když Ukrajina se v dohledné době nemůže stát jejím členem," zdůraznil Jaceňuk. Premiér to prohlásil na kyjevské konferenci, jíž se účastní evropští a ukrajinští zákonodárci a zástupci podnikatelské sféry. Jaceňuk dnes má jednat mimo jiné s předsedou Evropské komise José Barrosem.

Ukrajinský premiér ocenil novou vlnu hospodářských sankcí, které na Rusko uvalily Evropská unie a Spojené státy, a řekl, že sankce znamenají pro ruskou ekonomiku vážné ohrožení.

"Stále jsme ve stadiu války a hlavním agresorem je Ruská federace. Putin chce další zamrzlý konflikt," řekl Jaceňuk s poukazem na konflikt na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty. "Jeho cílem je zmocnit se celé Ukrajiny. Rusko je hrozbou světovému pořádku a bezpečnosti celé Evropy," dodal Jaceňuk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …