Jaceňuk chce být premiérem a má vlastní návrh koaliční smlouvy

29.10.2014 12:20

Arsenij Jaceňuk, jehož Lidová fronta se nejspíš stane vítězem ukrajinských parlamentních voleb, dnes předložil vlastní návrh koaliční smlouvy a ohlásil nárok na post premiéra. Na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že na vládě by se kromě Bloku Petro Porošenka a strany Svépomoc měla podílet i strana Vlast a Radikální strana.

Jaceňuk chce být premiérem a  má vlastní návrh koaliční smlouvy
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti pověsili na zamčenou bránu ukrajinskou vlajku

„Vítězná strana má v souladu s evropskou praxí právo zformovat koalici," řekl Jaceňuk, jehož strana je po sečtení téměř všech volebních hlasů s podílem 22,2 procenta těsně první. Premiér konstatoval, že jako šéf vítězné formace má „podle pravidel Evropské unie" právo zachovat si úřad předsedy vlády.

„Strategickým partnerem" zůstává pro Lidovou frontu Blok Petro Porošenka, který je podle předběžných výsledků na druhém místě. Jaceňuk hodlá přizvat do vlády také třetí Svépomoc, ale i další prozápadní strany, které se do sněmovny dostaly - Radikální stranu ukrajinského populisty Oleha Ljaška a stranu Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

Porošenko s účastí Ljaškových radikálů a strany Tymošenkové nepočítal

Koaliční scénář prezidenta Porošenka, který svůj návrh koaliční smlouvy už publikoval, s účastí Ljaškových radikálů a strany Tymošenkové výslovně nepočítal. Jaceňuk dnes nepřímo prezidentův návrh koaliční smlouvy odmítl, když předložil program vlastní. „Je to jednoduchý text na dvě a půl stránky," prohlásil premiér a dodal, že nová proevropská koalice by mohla nést jméno Evropská Ukrajina.

Podstatou Jaceňukova návrhu koaliční smlouvy je závazek přijmout do konce roku 36 nových reformních zákonů, napsala agentura Unian. Přizvaní koaliční partneři by měli navrhnout své kandidáty do budoucího kabinetu do příštího pondělí. Budou-li lepší než lidé z Jaceňukovy Lidové fronty, premiér je prý podpoří. Zásada proporcionálního zastoupení podle premiéra půjde stranou.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…