Jaceňuk nechce, aby Západ rušil sankce, dokud Rusko nevrátí Krym

25.09.2014 7:16

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vybídl Západ, aby nerušil vyhlášené sankce proti Rusku, dokud Ukrajina nezíská zpět kontrolu nad celým svým územím, a to včetně Ruskem anektovaného Krymu. Jaceňuk to řekl v noci na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Několik hodin před ním rovněž na půdě OSN americký prezident Barack Obama prohlásil, že pokud Moskva vykročí cestou míru, Washington protiruské restrikce odvolá.

Jaceňuk nechce, aby Západ rušil sankce, dokud Rusko nevrátí Krym
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Pražského Majdanu účastníci zapalovali svíčky za padlé v konfliktu na Ukrajině

„Vybízíme naše partnery k tomu, aby nerušili sankce, dokud Ukrajina opět nezíská kontrolu nad celým svým územím," prohlásil podle agentury AFP předseda ukrajinské vlády a opět odsoudil údajnou ruskou invazi na východě země.

Přestože má panovat příměří, vojáci dál umírají

„Nevěříme slovům, věříme jenom skutkům a činům," prohlásil Jaceňuk a vybídl Rusko, aby se podvolilo mezinárodním závazkům a respektovalo 12 bodů dohody o příměří z Minsku z 20. září. Ukrajina podle něj každý den ztrácí vojáky v bojích s proruskými separatisty, navzdory dohodnutému příměří.

Obama kritizoval Rusko za vyzbrojování ukrajinských separatistů

Kritika Ruska již dříve během dne v OSN zazněla z úst amerického prezidenta. Rusko podle Obamy vyzbrojuje ukrajinské separatisty a tlakem na Ukrajinu porušuje základní normy, podle nichž funguje OSN. Pokud ale Moskva vykročí cestou míru a diplomatického řešení krize, USA vyhlášené protiruské sankce odvolají.

Kreml odmítá tvrzení Kyjeva i Západu, že vyzbrojuje povstalce na východě Ukrajiny a vysílá tam své vojáky. Obviňuje naopak Západ z podpory tažení ukrajinské armády na východě, včetně bombardování měst, jehož oběťmi jsou často civilisté.

Podle odhadů OSN si konflikt na východě Ukrajiny od dubna vyžádal přes 3200 obětí. Bilance zahrnuje i 298 osob z malajsijského boeingu, který byl v polovině července podle dostupných údajů sestřelen v Doněcké oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…