Jaderná elektrárna se dá kompletně postavit za sedm let. Hlavní problém je dnes evropská regulace, varovala z rádia Dana Drábová

08.08.2017 17:58

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu prozradila, proč potřebujeme postavit další blok v jaderné elektrárně Dukovany a kdo by to měl zaplatit.

Jaderná elektrárna se dá kompletně postavit za sedm let. Hlavní problém je dnes evropská regulace, varovala z rádia Dana Drábová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Jaderná elektrárna Dukovany nám pomalu dosluhuje. Její bloky by měly přestat pracovat v roce 2035, tedy v roce, který zmiňuje Andrej Babiš (ANO) ve své vizi. Přemýšleli ale Babiš a další politici o tom, co bude potom? Postavíme nové bloky? A co bude, když je nepostavíme? Drábové se zdá, že kolem tohoto tématu politici jen krouží.  

„Když něco opravdu potřebujete, tak se projeví to, jak je člověk velmi flexibilní, velmi inovativní a jak dokáže zabrat. Ta stavba se dá stihnout za sem let,“ prohlásila hned na úvod Drábová. Problém je v evropské regulaci, která celý proces notně zpozdí. Mohou se objevit také komplikace, které dostavbu Dukovan zdrží. Ve Finsku měla od roku 2008 stát a produkovat energii nová elektrárna, ale zatím nefunguje. Možná začne fungovat v roce 2018.

Podle Drábové stát předstírá dění kolem výstavby nových jaderných bloků, jenže odbornice je k počínání politiků značně skeptická. „Dokud nebude vyřešen neuralgický bod, tak ty politické kroky připomínají s odpuštěním jeřábí tance. Ten klíčový neuralgický bod: kdo a jak to zaplatí,“ uvedla expertka.

V Evropě se prý dnes tak či tak stát na stavbách jaderných elektráren podílí. V jižní a jihovýchodní Asii staví elektrárny přímo stát. Již zmíněný Andrej Babiš tvrdí, že výstavbu nových bloků by neměl financovat stát, nýbrž ČEZ, jenže i ČEZ je polostátní, takže podle Drábové tato úvaha pokulhává. My prý zkrátka musíme vyřešit otázku, kde budeme brát elektřinu. V Evropě se však elektrárny moc nestaví, takže si elektřinu nekoupíme ze zahraničí.  

Nejrychleji bychom prý stihli postavit plynové elektrárny, ale tam si zase musíme zajistit dostatečný přísun plynu, a to je další strategicky ožehavá otázka.

Ožehavých problémů je tu ale mnohem víc. „My máme pořád 50 procent elektřiny z uhelných elektráren. Ty postupně budou končit, minimálně proto, že jsme se k tomu zavázali v Pařížské klimatické dohodě,“ doplnila Drábová.

Nadpoloviční většina občanů v Česku podle průzkumů uznává, že jádro je dobrým zdrojem energie. Politici také v minulosti schválili Státní energetickou koncepci. To je opravdu velmi dobrý dokument, takže teď stačí vyhrnout si rukávy a začít podle ní jednat,“ apelovala na politiky dáma.

A když už politici budou podle této koncepce jednat, musejí také učinit politické rozhodnutí o tom, kdo tuto elektrárnu postaví. V minulosti projevili o zakázku enormní zájem Francouzi, Američané i Rusové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…