Jágr a Nedvěd. Jak to bylo? Miliardář prozradil detaily cesty se Zemanem do Číny

30.10.2019 15:20

Finančník Pavel Tykač se pro Reportér magazín vyjádřil k Číně, Jaromíru Jágrovi, ale také k české energetice. Poznamenal například to, kdy mu bylo líto slavné české hokejové osmašedesátky.

Jágr a Nedvěd. Jak to bylo? Miliardář prozradil detaily cesty se Zemanem do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Tykač v rozhovoru uvedl, že počítá s tím, že výroba elektřiny z uhlí jednou skončí. Zároveň ale uvádí, že kdyby k uzavření českých uhelných elektráren nyní došlo, klimatu by to nepomohlo, ale bylo by to ještě horší.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr dostal od Zemana Medaili za zásluhy I. stupně?

94%
6%
hlasovalo: 22170 lidí

Evropa podle Tykače také desítky let nijak nereguluje spotřebu elektrické energie. „Výrobci tak potřebují dodávat v každém okamžiku dostatek elektřiny k pokrytí veškeré spotřeby. Na rozdíl od plynu, ropy a dalších základních surovin nelze u elektřiny vytvářet dlouhodobé rezervy. Spotřeba elektřiny přitom neustále kolísá, podle toho, zda je špička, či nikoli, zda je všední den či víkend, i v závislosti na počasí. Zároveň přitom platí, že obnovitelné zdroje mají absolutní přednost v dodávkách elektřiny do sítě,“ zmínil k této otázce Tykač. Energetická síť pak dle jeho slov nemůže být stavěná na slunečné nedělní odpoledne, ale ona musí být schopna pokrýt potřeby země a obyvatelstva i v době, kdy je inverze. „Baterie nevyřeší déletrvající výkyvy, které jsem právě popsal. Slouží k řešení kolísání dodávek a spotřeby během jednoho dne,“ dodal.

Tykač se letos na jaře také připojil k prezidentské delegaci v Číně. „Byla to zajímavá zkušenost. Samotná schůzka prezidentů trvá necelou hodinu, pak to přebírají různí náměstci z ministerstev a podobně. Prezidenti tak určují hlavně nějaký strategický směr a vysílají signál o vůli ke spolupráci,“ podotkl Tykač a popsal, jak celá událost probíhala. Vzpomněl i na příhodu ukazující rozdíl v českém a čínském vnímání sportu.

„Když jednání končila, tak český prezident, jenž toho čínského oslovuje ‚můj mladý příteli“, říkal, že by chtěl mladému příteli představit slavného českého fotbalistu Pavla Nedvěda. A čínský prezident říká: ‚Toho já přece dobře znám. Dobrý den, pane Nedvěde, vy už jste tady u mne párkrát byl.‘ A prezident Zeman pak řekl, že by chtěl představit ještě dalšího českého slavného sportovce Jaromíra Jágra. Načež se čínský prezident otočil a ptal se: ‚A jaký sport děláte vy, pane Jágře?‘ Je to pochopitelné a logické, ale myslím, že Jaromír Jágr dlouho nezažil, aby se ho někdo ptal, co že to hraje,“ dodal Tykač a poznamenal, že mu bylo následně líto Jaromíra Jágra, jenž to za návštěvu Číny doma nejvíce schytal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…