Jahrzeit za Egona. Zúčastnili jsme se židovské tryzny za místopředsedu Zemanovy vlády

03.12.2014 9:36

Dlažební kostky a na jedné vlajky některých evropských zemí. Tak vypadá skromný pomník Egona Lánského, místopředsedy vlády Miloše Zemana pro koordinaci resortů zahraničí, vnitra a obrany. ParlamentníListy.cz se zúčastnily Jahrzeitu, což je vzpomínková akce související s výročím úmrtí a vycházející z židovské tradice.

Jahrzeit za Egona. Zúčastnili jsme se židovské tryzny za místopředsedu Zemanovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uctění památky „Jahrzait“ zesnulého Egona Theodora Lánského

„Takový blbec pro všechno," zasmál se zhruba před půldruhým rokem Egon Lánský, když jsme se v pražské pizzerii Il Carne bavili u sklenky vína o jeho účinkování v Zemanově vládě. Byl tam rok místopředsedou a koordinoval resorty zahraničí, vnitra, obrany, ale staral se i o přístupová jednání s Evropskou unií. Pak jsme si potykali, následně Egon zemřel.

Jahrzeit za novináře

„Egon představoval nádhernou inspirující a současně motivující i znepokojující dynamickou harmonii ve skutečnosti jen zdánlivých osobnostních protikladů. K radostem svého života nezištně zval všechny, které měl rád. Měli jsme to štěstí,“ píše se v posledním rozloučení, které dostal každý pozvaný na židovskou tryznu za Egona Lánského. Konala se o víkendu na Novém židovském hřbitově na pražském Žižkově, kde jsou pochováni třeba Franz Kafka, Ota Pavel či Arnošt Lustig.

Takzvaný Jahrzeit je výročím úmrtí blízkého člověka. Dodržení Jahrzeitu podle hebrejského data a v první řadě ve spojitosti s úmrtím rodičů má umožnit duši, aby prošla stadiem očisty a došla klidu a nesmrtelnosti. Egon Lánský zemřel v 25. listopadu 2013 v Praze. Na hřbitově má zajímavý hrob z dlažebních kostek. Na jedné z kostek jsou do kovových cedulek vyryty vlajky všech zemí, k nimž měl citový vztah. Česka, Slovenska, Německa, Švédska, Británie.

Modlitba kadiš

U pomníku se zavzpomínalo na novináře a politika, který měl dost svérázné názory. ParlamentnímListům.cz třeba kdysi o Miloši Zemanovi řekl: „Vždy si myslel, že jeho nekritický přístup k Izraeli jako Žid nekriticky podporuji, ale to se mýlil. Jsem proti jakémukoliv bezpráví.“ Postupem času Egon hůř slyšel a velmi jej pobuřovaly podmínky, v nichž žijí v Česku důchodci. „Chtělo by to každou středu před Úřadem vlády postavit stoleček, na něj koupit žrádlo za šedesát korun a kolem něj rozvěsit pár transparentů. Za stolkem by se po hodině celý den střídali babičky a dědečkové a zvali kolemjdoucí, že se s nimi rozdělí o jídlo. Média by to dříve či později zaregistrovala,“ vysvětloval akci, kterou chtěl zorganizovat, protože utiskovat lidi, co se moc nebrání, je dost velké svinstvo. Už na to nedošlo.

„Velebeno a svěceno buď Jeho velké jméno ve světě, který stvořil po své vůli a ať zavládne své říši za našeho života a našich dnů a za života celého Izraele, rychle a zavčas a vyznejme Mu víru," zazněla modlitba kadiš. Na Egona Lánského přišlo zavzpomínat na tři desítky lidí. Například Vladimír Železný, Miloš Zeman či Jiří Pehe ale nedorazili. V pozvánce se o Egonovi nakonec píše: „Byl to dobrý a poctivý život. Počítala se v něm každá vteřina.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…