Jak ČSSD někam potřebuje někoho dát, dá tam Tomáše Prouzu. Nové informace o mladém oblíbenci Sobotky

12.12.2016 7:35

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se již brzy stane novým volebním manažerem ČSSD. Hovoří se však i o tom, že by mohl být lídrem pražské kandidátky. Třiačtyřicetiletý muž má sociální demokraty vytáhnout z nejhoršího, píše Týden.

Jak ČSSD někam potřebuje někoho dát, dá tam Tomáše Prouzu. Nové informace o mladém oblíbenci Sobotky
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Prouza je podle Týdnu v současné době jeden z klíčových lidí z okolí předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Nyní spolu konzultují premiérova vyjádření k evropské politice, již brzy se však Prouza stane šéfem kampaně před sněmovními volbami. Ne všichni v sociální demokracii jsou z tohoto kroku však nadšeni. Prouza je prý příliš nový a neznámý, v ČSSD je úspěšný byznysmen teprve od loňského února. Pro Sobotku však žádným nováčkem není – spolupracují spolu již deset let, kdy se Prouza stal náměstkem Sobotky – tehdy ministra financí.

Prouza se v té době stal mimo jiné panem euro. Měl koordinovat přechod Česka na společnou evropskou měnu. Poté, co Sobotka skončil v roli ministra financí, Prouza přešel do Poštovní spořitelny a spoluzaložil společnost Partners. V roce 2007 se pak stal expertem Světové banky pro oblast finančních služeb a regulace. „V listopadu 2012 se pak už jako seniorní expert Světové banky posunul přímo do Washingtonu, D. C., kde získal zatím největší zkušenosti, když pracoval na reformě dohledu nad finančním sektorem v Estonsku, Lotyšsku nebo na Ukrajině,“ popisuje Týden. A právě odtud v roce 2014 přešel do funkce státního tajemníka. „Angažovat se v české politice pro mě byla výzva a velkou roli samozřejmě sehrálo to, že s nabídkou přišel právě Bohuslav Sobotka,“ podotkl Prouza. 

Poslední dva roky se Prouza věnoval hlavně změně vnímání Česka v EU. Sobotku doprovází i na zasedání sněmovního výboru pro evropské záležitosti, připravuje jej na všechna jednání. I leckteří poslanci jej oceňují jako odborníka, jenž často řeší za premiéra věci, které jsou pod jeho rozlišovací schopnost, píše magazín. Ale mnohým také leží v žaludku, především kvůli jeho postoji k uprchlíkům, kdy jej vnímají jako jejich vítače. 

Nesouhlas s Prouzou v čele kampaně prý dávají najevo hlavně pražští sociální demokraté Karel Březina a Petr Hulinský, pro které je Prouza nečitelný. „Je to srdcař. A věřím, že zvládne jakoukoli výzvu, která před ním bude stát,“ dodává oproti tomu poslanec ČSSD Jan Birke. 

„Potkávám ho stále častěji. Jak ČSSD někoho někam potřebuje dát, dá tam Prouzu. Ani vlastně nevím proč. Je jako Sobotkova záplata,“ dodal však k Prouzově pozici jeden z ministrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…