Jak Havel dokázal vyjednávat s Adamcem, i když měl po boku radikální studenty. V ČT promluvil Jan Ruml

29.11.2019 19:44

Jan Ruml v České televizi zavzpomínal na to, co se dělo na konci listopadu v roce 1989. Prozradil, proč ztratil důvěru v tehdejšího premiéra komunistické vlády Ladislava Adamce, a jak musel Václav Havel dělat všechno, co mohl, aby dokázal vyjednávat s komunisty, když měl zároveň po boku studenty, kteří chtěli být hodně radikální.

Jak Havel dokázal vyjednávat s Adamcem, i když měl po boku radikální studenty. V ČT promluvil Jan Ruml
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý senátor Jan Ruml v debatě o vývoji médií

Někdejší ministr vnitra Jan Ruml vzpomínal v České televizi, co se dělo před třiceti lety. Tehdy bylo přislíbeno, že z Ústavy zmizí článek o vedoucí úloze komunistů ve společnosti. Jednání o tomto bodu se však Ruml neúčastnil, neboť se 21. listopadu 1989 zařekl, že už nikdy nechce mluvit s komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem. „Adamec ve mně nevzbuzoval žádnou velkou důvěru."

My jsem za ním šli 21. listopadu proto, aby nás ujistil, že nezasáhnou vojska proti tehdejším demonstrantům. On nás ujistil, že se tak nestane, ale pak vydal zprávu do ČTK, kde to všechno popřel. Takže tehdy jsem se zařekl, že s tím člověkem nechci nic mít,“ zdůraznil Ruml s tím, že Adamec vytrvale kličkoval, a tehdy ještě odmítal jednat přímo s Václavem Havlem v posledních deseti minutách pořadu Studio 6.

28. listopadu 1989 proběhlo jednání, na němž byly dohodnuty změny Ústavy, ale Václavu Havlovi prý tehdy dalo hodně práce, aby změny prosadil. „Hlavně zástupci studentů tehdy chtěli být hodně radikální a Václavu Havlovi dalo hodně práce, aby to jednání nakonec bylo úspěšné,“ uvedl Ruml.

Adamcovi také vyčetl, že první vláda, kterou navrhl, byla stále výrazně komunistická, zatímco v další navrhované vládě už měli převahu nestraníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…