Jak Macron jednal s Putinem: Když došlo na Sýrii, nálada prý velmi zhoustla

30.05.2017 15:13

Francouzský prezident Emmanuel Macron se setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle BBC státníci absolvovali přátelskou výměnu názorů.

Jak Macron jednal s Putinem: Když došlo na Sýrii, nálada prý velmi zhoustla
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron přivítal pána Kremlu v luxusním paláci ve Versailes u Paříže. Po jednání Macron prohlásil, že s Putinem absolvovali přátelskou výměnu názorů. Shodli se např. na nutnosti spolupracovat v boji proti terorismu. Putin navíc dodal, že by rád obnovil obchodní svazky Francie a Ruska, které v posledních letech ochably.

Celou zprávu v angličtině naleznete zde

BBC však také připomněla, že Francie patří do koalice států, která podporuje syrské rebely proti prezidentovi Bašáru Asadovi, zatímco Rusko stojí jasně na straně Asada a proti rebelům nasazuje ruské stíhačky.

Podle Macrona Francie stojí o větší spolupráci s Ruskem i v Sýrii, ale upřednostňuje existenci Sýrie jakožto demokratického státu. Současně však Putina varoval, že existuje určitá červená linie, jejíž překročení Francie nebude tolerovat. Má na mysli použití chemických zbraní. Použití chemických zbraní v Sýrii by podle Macrona vyvolalo okamžitou odpověď Francie.

Putin kontroval, že myšlenka spolupráce v boji s terorismem je jediná přijatelná možnost, jenže s terorismem nelze bojovat „když přitom rozbíjíte stát“.

Chlad a ještě větší chlad

Ukázalo se zkrátka, že prezidenti se v otázce Sýrie příliš neshodnou. To, že to bude skřípat, bylo jasné už na začátku setkání. Pánové se k sobě chovali chladně, a když schůzka skončila, chovali se k sobě oba prezidenti ještě chladněji, pokud je to vůbec možné.

Vzájemné vztahy pravděpodobně ovlivnila také skutečnost, že ještě před prezidentskými volbami ve Francii hostil ruský prezident Putin Macronovu soupeřku Marine Le Penovou. To by neznamenalo, že by Rusko nějak ovlivňovalo volby ve Francii. „To by ani nebylo možné,“ ujišťoval Putin.

Macron si však už během volební kampaně nebral servítky a tvrdil, že ruské servery Russia Today a Sputnik vedly proti němu propagandistické útoky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…