Jak Viktor Kožený „prodal“ námořní flotilu Československa. I to je v nové sadě výbušných dokumentů

06.11.2017 14:00

Světlo světa spatřil nový seznam lidí, kteří využívají daňových rájů ke zhodnocení svého majetku. Po tzv. Panama Papers, o kterých se mluvilo v roce 2016, jsou tu Paradise Papers, které prozrazují, že v daňových rájích investovala např. i britská královská rodina. Informuje o tom BBC. Na seznamech Paradise Papers však najdeme také několik Čechů.

Jak Viktor Kožený „prodal“ námořní flotilu Československa. I to je v nové sadě výbušných dokumentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tzv. Panama Papers byl soubor obsahující více než 11 milionů dokumentů, které unikly z panamské společnosti Mossack Fonseca. Aktuální soubor dokumentů o lidech, kteří svůj majetek zhodnocují v daňových rájích, čítá podle serveru investigace.cz více než 12 tisíc listin. Podle britské BBC v daňových rájích zhodnocuje majetek i britská královská rodina, ale nejen ona. Na seznamech najdeme také několik Čechů, byť zatím není jasné, kolik jich je celkem. Tentokrát většina dokumentů unikla z právní kanceláře Appleby působící na Bahamách a Asiaciti v Singapuru.

„Procházet se dokumenty z posledního masivního úniku informací z firmy Appleby je z velké části jako procházet se zažloutlými stránkami novin z přelomu tisíciletí. Ze zpravodajského záhrobí se vynořují kauzy jako Viktor Kožený a Česká námořní plavba, Kajmanské fondy, české pivo a IPB nebo Appian,“ píše server.

Celý článek naleznete zde.

„A tak můžeme zpětně a s povzdechem pročítat dokumenty, které zaznamenávají rozprodej lodí České námořní plavby přes maltské firmy pojmenované po planetách sluneční soustavy s předponou COS (Czech Ocean Shipping). Československá námořní plavba byla zprivatizována během první vlny kupónové privatizace v roce 1992. O tři roky později získala většinu společnost Stratton Investments, spojovaná s Harvardským investičním fondem z portfolia takzvaného ‚piráta z Karibiku‘ Viktora Koženého a jeho obchodního partnera Borise Vostrého,“ pokračuje server.

O Viktoru Koženém často velmi kriticky mluví např. prezident republiky Miloš Zeman. Na počátku 90. let minulého století sliboval českým občanům jistotu desetinásobného výdělku, pokud spolu s ním investují do Harvarských fondů v rámci kuponové privatizace. Jméno Viktora Koženého však není jediným stínem z minulosti, který se z Paradise Papers vynoří. Dočteme se prý také o dobře známé zkrachovalé bance IPB. V roce 1999 vyvedla banka velké množství svého majetku na Kajmanské ostrovy. O rok později na banku byla uvalena nucená správa.

Ani IPB to však nekončí. „Další set dokumentů uniklých z právní kanceláře dokumentuje zakládání složitých vlastnických struktur Jitkou Cechlovou Komárkovou a jejím manželem Alešem Cechelem. Jitka Cechlová Komárková je podle žebříčku časopisu Forbes se jměním převyšujícím 8 miliard korun nejbohatší ženou v České republice. Většinu svého majetku získala při porcování rodinného majetku v roce 2010. V té době se dělil rodinný holding rodiny Komárkových KKCG, který na začátku 90. let společnými silami vybudovali otec a syn Karlové Komárkovi, píše dál server.

Nakonec na čtenáře z Paradise Papers vyskočí také již zmíněná firma Appian, která sehrála roli v privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Uniklé dokumenty se mohou stát trumfem v rukou žalobců v kauze MUS, protože potvrzují to, co obžaloba tvrdí. Že byla založena struktura firem, jejímž jediným cílem bylo legalizovat výnosy z trestné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…