Jak bojovat s dluhy? Nejlepší je jim předcházet, radí soudci a exekutoři

17.06.2012 11:28

Dluhy českých domácností rostou a dá se říci, že exekutoři zažívají zlaté časy. Mnohé příklady však ukazují, že svého postavení někdy zneužívají a lidé se proti neoprávněným exekucím brání jen velmi obtížně. O nejlepší cestě, jak se bránit dluhům a tím i exekutorům informuje server rozhlas.cz.

Jak bojovat s dluhy? Nejlepší je jim předcházet, radí soudci a exekutoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek by podle vlastních slov žil nejraději ve společnosti, kde exekutoři nebudou zapotřebí, k čemuž by mělo přispět především průběžné vzdělávání občanů. Řada lidí má totiž mezery především ve finanční gramotnosti, což je vede k mylným závěrům ve chvíli, kdy se snaží vyřešit finanční těžkosti.

Zodpovědnost na obou stranách

„Osobně bych chtěl žít, byť jsem exekutor, ve společnosti, kde se budou respektovat rozhodnutí soudu, rozhodnutí správních orgánů a exekutoři nebudou zapotřebí,“ uzavírá Prošek.

V tomto pohledu se s exekutory shodují i soudci, kteří občanům v obecné rovině doporučují, aby si podrobněji zjišťovali podmínky, za kterých si půjčují peníze. Věřitele pak nabádají, aby raději předcházeli situacím, které vedou ke správnímu řízení. Platí totiž, že při vyhrocení dlužních sporů mají poslední slovo soudy, které podle všeho nevědí, kam dřív skočit. Navíc nejsou právě nejlevnější.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…