Jak bude ČR bojovat proti suchu? Ve Sněmovně začalo projednávání klíčového zákona

16.09.2020 8:41

Česko již šestý rok po sobě sužuje extrémní sucho. Podle hydrologů dochází voda ve většině krajů, které se na kritickou situaci snaží reagovat tím, že aktivně připravují nejrůznější adaptační opatření. V boji proti suchu měla pomoci i připravovaná novela vodního zákona, která je nyní ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně.

Jak bude ČR bojovat proti suchu? Ve Sněmovně začalo projednávání klíčového zákona
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Úřadem vlády České republiky

Vláda sice deklarovala, že do boje se suchem vstoupí zodpovědně, ve výsledku ale k opatřením vůbec nedošlo nebo k nim dochází příliš pomalu a neefektivně. Novela vodního zákona totiž v mnoha případech nevyužívá potenciál, který má k nutným a dlouho očekávaným změnám. 

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

Neefektivní, nesmyslný, zpátečnický. Tak odborníci hodnotí novelu vodního zákona, kterou v těchto dnech ve třetím čtení projednávají poslanci. Zřejmě nejpalčivějším problémem novely je způsob použití odpadní vody. Podle současné legislativy se voda nemůže opětovně využít jinak, než ji vypustit do vodního recipientu, tedy zařízení, které slouží k přirozenému dočištění odpadních vod. Odborníci však namítají, že možnosti opětovného využití vody jsou mnohem širší. 
 
„Kdykoli je to vhodné, měly by být vyčištěné odpadní vody znovu použity. Cílem je nastavit legislativní podmínky pro opětovné využívání odpadních vod, jelikož s čištěnými odpadními vodami je potřeba postupovat jako se surovinou a recyklovat ji,“ uvádí například v pozměňovacím návrhu poslankyně Jana Krutáková z hnutí STAN. 
 
 
Jinými slovy, vodu lze účelně využívat k jiným aplikacím než doplnění povrchových vod, kterými vypouštění do recipientu je. Voda může být například odebírána průmyslovými závody, které je pro vlastní potřebu vyčistí, použijí a následně zcela vyčištěnou vypustí. Na tuto možnost již dříve upozorňovaly také Kraj Vysočina a Hospodářská komora. Podle samotných firem v opačném případě hrozí, že o tento důležitý zdroj přijdou, navíc v kontextu toho, že ji samy mohou efektivně nejen použít, ale i vyčistit. 
 

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí
 
Právě možnost opětovného využívání odpadních vod je podle ekologů i průmyslníků nedostatečně zmíněna v současné úpravě vodního zákona. V něm nejsou uvedené ani další podrobnosti, které by použití vody více specifikovaly, což lze podle advokátů označit za legislativní chybu. Zmíněný pozměňovací návrh tuto chybu napravuje a zavádí možnost vydání prováděcího předpisu, kterým budou možnosti opětovného využívání odpadních vod představeny konkrétním způsobem. Opětovné využití odpadních vod podporují i samosprávy, například Jihočeský kraj, který svou strategii upřesňuje v aktualizované obecné části Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací do roku 2030. 
 
Současná právní úprava je navíc v rozporu s právem Evropské unie. Užívání vyčištěných odpadních vod je běžné v mnoha jiných státech EU, a to jak pro závlahy, tak i pro jiné účely. 
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…