Jak čelit teroristům? Americký vojenský historik přišel s revolučním nápadem

18.12.2015 21:49

Vojenský historik z Hooverova Institutu na Stanfordské univerzitě Victor Davis Hanson tvrdí, že se v diskusích o islamistickém terorismu páchaném ve Spojených státech zapomíná na příbuzné teroristů. Viní je z toho, že zdaleka ne vždy nic netuší o radikalizaci svých nejbližších.

Jak čelit teroristům? Americký vojenský historik přišel s revolučním nápadem
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Hanson se vrací k nedávnému masakru v americkém městě San Bernardino, kde muslimský pár Tashfeen Maliková a Syed Rizwan Farook při svém teroristickém útoku zastřelil 14 lidí a dalších 21 zranil. „Deník The New York Times následně zpovídal sestru Malikové Fehdu, která žije v Pákistánu. Novinářům tvrdila, že její sestra rozhodně nebyla extremistka. Prý dokázala rozlišit dobro od zla. Farookův otec zase poskytl rozhovor italskému deníku La Stampa a uvedl, že se mu syn svěřil se svojí podporou Islámského státu. Prý byl také posedlý Izraelem. Pokud je to pravda, tak Farook starší věděl ještě před masakrem o synových sympatiích k ISIS. Záměrně je ovšem zamlčel,“ podivuje se Hanson.

„A co si máme myslet o Farookově matce, která žila pod jednou střechou se dvěma radikály? Stále tvrdí, že prý nevěděla nic o výrobě bomb či skladování zbraní. Přitom jejich dům nebyl rozhodně nijak veliký. Rodiče islamistických atentátníků Džochara a Tamerlana Carnajevových, kteří podnikli teroristický útok v době konání bostonského maratonu, pocházeli z Čečenska a ve Spojených státech žili na turistické vízum. Uváděli, že v případě návratu zpět do svého domova by se ocitli v ohrožení života. Do té doby, než oba bratři v roce 2013 spáchali tento otřesný čin, žila si Carnajevova rodina dobře a synové dokonce pobírali stipendium na vysoké škole,“ uvádí Hanson.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Ruská rozvědka varovala americké úřady, že Tamerlan a jeho matka se radikalizují. Po útocích se rodiče obou bratrů vydali zpět do Čečenska, kde jim přitom podle jejich vyjádření hrozilo smrtelné nebezpečí. Poté, co byl její syn Džochar obviněn ze spáchání sedmnácti trestných činů, matka atentátníků Zubejda dala na sociálních sítích jasně najevo, na které straně stojí. Napsala, že Carnajevovi se budou radovat, až jim dá Alláh možnost spatřit Spojené státy v plamenech a věčném ohni,“ konstatuje Hanson a připomíná další případ amerických muslimů, kteří se zradikalizovali a zabíjeli své spoluobčany. „Žádný terorista nenadělal po 11. září 2001 tak rozsáhlé škody jako propagandista al-Káidy Anwar al-Awlaki.“

„Než byl al-Awlaki zabit dronem v Jemenu před čtyřmi lety, byl duchovním rádcem tří únosců z 11. září 2001 a také armádního majora Nidala Hasana, který v roce 2009 zavraždil třináct svých kolegů, a Umara Farouka Abdulmutallaba, jenž se snažil vyhodit v tom samém roce do vzduchu letadlo. Awlakiho otec Nasser však svého syna přesto bránil a odmítl, že by udržoval jakýkoli kontakt s islámskými radikály,“ kritizuje Hanson a poukazuje na to, že v mnohém se všechny příběhy muslimských atentátníků ve Spojených státech vlastně shodují. „Muslimové dorazí do USA a tvrdí, že jim doma hrozí nebezpečí. Zachází se tu s nimi velmi dobře a dostane se jim vzdělání i zaměstnání. Následně se jejich děti začnou radikalizovat,“ popisuje Hanson.

„Jako by však ona radikalizace byla způsobena nějakými temnými silami, a nikoli vinou samotného člověka. Když tito lidé spáchají bombový atentát, jejich příbuzní vždy říkají, že si žádné podezřelé proměny prostě nevšimli. Přijde mi téměř nepředstavitelné, že by mohli být příbuzní tak lhostejní k radikalizaci svých dětí. Skutečnost, že by si příbuzní zradikalizovaných muslimů ničeho nevšimli, se mi jeví stejně absurdně, jako tento fakt ohrožuje bezpečnost Spojených států,“ míní Hanson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…