Jak dál proti Rusku? Toto říká ministr Zaorálek

20.10.2014 20:19

Evropská unie s velkou pravděpodobností neuvolní na konci října nynější podobu protiruských sankcí uvalených kvůli ukrajinské krizi. Po jednání ministrů zahraničí zemí osmadvacítky to novinářům v Lucemburku řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Řada zemí podle něj také dala najevo, že nehodlá uznat volby, které na východě Ukrajiny vyhlásili separatisté na 2. listopadu.

Jak dál proti Rusku? Toto říká ministr Zaorálek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

„Není možné mluvit o nějakém snižování, odbourávání sankcí vůči Ruské federaci,“ prohlásil český ministr. Příměří na východě země se podle něj sice ‚jakž takž drží s velkými problémy‘, ale ruská strana neplní body, které pro ni plynou z několikabodového plánu o příměří. Připomněl například závazky týkající se monitoringu hranice. Naopak na ukrajinské straně jsou podle něj vidět konkrétní legislativní a další kroky.

Řada zemí odmítá uznat separatistické volby

Šéfka evropské diplomatické služby Catherine Ashtonová se na tiskové konferenci po lucemburské schůzce omezila na připomínku, že EU má podobu sankcí posoudit a nepochybně tak učiní. „Jsou některé povzbuzující zprávy, ale daleko více věcí je dál hluboce znepokojujících,“ poznamenala.

Řada ministrů na jednání podle Zaorálka prohlásila, že jejich země neuznají separatistické volby, které se mají v Doněcku a Luhansku konat 2. listopadu. „Volby nenaplní podmínky, které byly stanoveny. Nerespektují ústavu, ani nebudou monitorovány misí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE),“ připomněl ministr. „Pořadatelé nerespektují žádná pravidla, tak my dopředu říkáme, že nebudeme respektovat výsledek,“ poznamenal.

Naopak předčasné parlamentní volby na Ukrajině, organizované na 26. října, podle Zaorálka nic nezastaví. Země je podle něj připravena a schopna hlasování uskutečnit. „Já osobně nemám pochyb, že volby se podaří zvládnout, že je Ukrajina připraví,“ řekl český ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…