Jak dopadnou volby do vedení ČSSD na jihu Čech? Podporu má zatím Sobotka, Tejc nikoli

12.03.2015 16:25

Podpořit stávajícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Naopak nepodpořit ohledně postu místopředsedy Jeronýma Tejce a Jiřího Dienstbiera. S takovým doporučením od krajské konference pojedou zítra jihočeští delegáti na celorepublikový sjezd ČSSD do Prahy. Jak ale nakonec tajná volba dopadne, je zatím otázkou. O kandidatuře na jednoho z místopředsedů uvažoval i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Jak ParlamentnímListům.cz prozradil, kandidovat ale nakonec nebude.

Jak dopadnou volby do vedení ČSSD na jihu Čech? Podporu má zatím Sobotka, Tejc nikoli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Uvažoval jsem o místopředsednické funkci, dostal jsem i nominace z okresů Jihočeského kraje. Nicméně po rozhovoru s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a poté, kdy on si definoval svůj tým, jsem od své kandidatury upustil," vysvětlil Jiří Zimola. Dodal, že se domnívá, že může být ČSSD prospěšný i ve funkci krajského předsedy a hejtmana.

Jak uvedl bývalý náměstek českobudějovického primátora a jeden z čelních představitelů jihočeské ČSSD Miroslav Joch, on sám by si prý Jiřího Zimolu na pozici jednoho z místopředsedů představit určitě dovedl. "Ze sedmi jihočeských okresů ho na krajské konferenci nominovalo šest," poukázal Miroslav Joch.

Koho bude jihočeská ČSSD v pátek a v sobotu do čela celorepublikové organizace volit, není zatím jasné, neboť půjde samozřejmě o tajnou volbu. "Mohu ale prozradit, že jihočeská krajská organizace ČSSD se vyjádřila tak, že by si dovedla představit na místě předsedy Bohuslava Sobotku. Do funkcí místopředsedů jsme nominovali Milana Chovance, Jana Hamáčka, Martina Starce, Luboše Zaorálka a Lenku Arnoštovou," prozradil Jiří Zimola. I přesto, že se on sám rozhodl na post místopředsedy nekandidovat, zástupci ČSSD se přesto této myšlenky ještě zcela nevzdávají. "Myslím si, že když se třeba volba místopředsedů nebude dařit a budou se dávat nové návrhy, mohou přijít nová jména… Dokáži si představit, že kdyby se nedařilo zvolit některého místopředsedu, třeba by se mohl Jiří Zimola o tento post ještě ucházet. Ostatně, je to druhý nejoblíbenější hejtman," poukazuje Miroslav Joch.

Dodává, že chápe, že si předseda ČSSD chce nejbližší tým lidí kolem sebe vytvořit víceméně dle svého uvážení, na druhou stranu ale jak říká, názorová rozmanitost pro vnitrostranickou diskuzi je podle jeho názoru pro budoucí vývoj strany spíše žádoucí.

Tejc sympatie zatím nezískal

Podle informací ParlamentníchListů.cz přijelo na nedávnou krajskou konferenci do Českých Budějovic poměrně hodně čelních představitelů ČSSD. Asi sedm lidí zde usilovalo o podporu ohledně postu místopředsedy. Jelikož tento post získá pět lidí, budou mít někteří nakonec smůlu. Zatímco Chovance, Hamáčka, Starce, Zaorálka a Arnoštovou vedení jihočeské ČSSD podpořilo, jejich sympatie zatím naopak nezískal Jeroným Tejc a Jiří Dienstbier. Bude tedy zajímavé sledovat, jak nakonec dopadne páteční a sobotní tajná volba.

"Jsem přesvědčený, že pan Sobotka bude potvrzený předsedou strany. Je otázka, jakou procentuální podporu na sjezdu získá," říká Miroslav Joch a dodává, že on bude na post jednoho z místopředsedů podporovat například Martina Starce. "To je člověk, který toho dělá pro stranu opravdu hrozně moc. Ohledně dalších kandidátů se uvidí. Předpokládám, že někteří neprojdou napoprvé, volba se bude zřejmě několikrát opakovat," uzavírá Miroslav Joch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…