Jak je možné, že klamete? Moravec s Jurečkou dusili ministra Havlíčka. Zmizí české lithium? Fiala z SPD varuje

15.12.2019 14:44

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Radim Fiala (SPD) a místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Pane ministře, jak je možné, že klamete,“ udeřil Moravec na Havlíčka. Strhla se slovní bitva o státní hmotné rezervy a o prodej kovů ze zásob státu.

Jak je možné, že klamete? Moravec s Jurečkou dusili ministra Havlíčka. Zmizí české lithium? Fiala z SPD varuje
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Havlíček v úvodu obhajoval plán vlády prodat rezervy kovů. „Není to hazard,“ zdůraznil ministr s tím, že dnes je situace jiná než v časech studené války a stát by měl řešit na jedné straně lithium, současně ale i sucho či kybernetickou bezpečnost, ale standardní kovy lze podle Havlíčka prodat. „Dlouho do toho nikdo nechtěl říznout, všichni kolem toho chodili tiše, ale je potřeba se připravit na hrozby 21. století,“ vysvětloval člen vlády.

Radim Fiala za to na Havlíčkovi nenechal nit suchou.

„Tady byly porušeny všechny bezpečnostní předpisy stanovené zákonem,“ vyčetl Fiala vládě s tím, že ministr Havlíček s kolegy měli vést obsáhlou debatu o změně struktury státních hmotných rezerv. Jurečka mu dal za pravdu. „To se i poslanci hnutí ANO vytáhli za nos a říkali si, že tady bude asi něco blbě, když prodáváme vzácné kovy za 2,2 miliardy,“ šil Jurečka do Havlíčka. Konstatoval také, že z Ministerstva obrany zaznělo varování, že armáda ty kovy potřebuje.

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí

„Pane ministře, jak je možné, že klamete?“ ptal se Moravec Havlíčka.

„Kolegové to zbytečně politizují,“ oponoval Havlíček. Pokud jde o resort obrany, tak tam jde o to, aby měla armáda zásoby např. na výrobu nábojů, které se ale dnes vyrábějí ze slitin. A navíc jsme v NATO, takže můžeme počítat s případnou spoluprací partnerů.  

„Tady se straší tím, že se rozprodejem starých kovů, které tam leží, ohrožuje Česká republika. To je prostě nesmysl,“ rozčiloval se Havlíček.   

Fiala s Jurečkou mu obratem vyčetli, že vláda nepočítá s tím, že by vláda nakupovala nové kovy do státních hmotných rezerv. Havlíček okamžitě oponoval, že s tímto nákupem se výhledově počítá, jen se nepředpokládá, že by šlo o nějaký okamžitý nákup.  

„Tam jsou zásoby jak ‚za krále Klacka‘,“ popsal v jednu chvíli některé ze státních zásob ministr, s tím, že zásoby státu musíme modernizovat. „A pokud se to neprodá teď, tak na tom proděláme stovky milionů,“ varoval Havlíček.

V tom ministrovi dali za pravdu jak Jurečka, tak Fiala. Vyčetli mu však, že napřed musí být připraven plán, jak se budou státní hmotné rezervy modernizovat, a až potom se budou tyto zásoby prodávat. Havlíček kontroval, že kdyby se napřed připravoval plán, komodity se prodají s prodělkem o stovky milionů korun levněji.  „Buďte v klidu, nepřijde nikdo o nic, jenom je důležité to pročistit,“ pronesl poslední slovo k tomuto tématu člen vlády.

Moravec poté přehodil výhybku k možné těžbě lithia v Česku.

Havlíček sdělil, že po právní stránce se povedlo posílit vliv české strany. Ale to, jestli k těžbě opravdu dojde, se ukáže až po analýze, zda se to opravdu vyplatí. Dodal však také, že lithium v budoucnu může být strategickou surovinou.

V tu chvíli se chopil slova Fiala a upozornil, že považuje za hrozivé, že strategickou surovinu mohla teoreticky získat australská firma či jiná zahraniční firma. Tyto suroviny by měly zůstat v rukou státu.

A Havlíček okamžitě přislíbil, že kontrola nad strategickými surovinami bude posílena. „Pokud to zjednoduším, tak tam bude ‚právo první noci‘ pro Českou republiku, a teprve pokud Česká republika usoudí, že jí to nezajímá, mohou tam přijít ty soukromé firmy,“ vysvětloval Havlíček.

Ale pokud se svět opravdu posune k elektromobilům, k čemuž teď podle Havlíčka vše směřuje, tak ceny lithia rozhodně porostou. 

Došlo i na horní zákon, s jehož pomocí chce vláda získat více peněz z těžby nerostů. Podle Havlíčka je možné poplatky navýšit, ale nesmí se to přehnat, aby český stát nelikvidoval podnikání v této oblasti.

Musíme prý však mít na zřeteli i to, že ceny uhlí klesají. Ministr diváky ujišťoval, že stát splní své závazky pro těžební regiony, i když to může stát nemalé peníze.

Jurečka v tu chvíli žádal, aby si stát zvážil, jestli se nevyplatí uzavřít doly rychleji a investovat ušetřené peníze do sociální politiky v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…