Jak jsme popíjeli s Václavem Havlem. Silvestrovské vyprávění

31.12.2015 13:15

Pozoruhodným způsobem se rozhodl přispět k silvestrovské náladě politolog Bohumil Doležal. Na serveru Svobodné fórum zveřejnil 46 let starou fotografii, na níž je zachycen s Václavem Havlem a dalšími lidmi, jak spolu v povznesené náladě zpívají tklivou lidovou píseň.

Jak jsme popíjeli s Václavem Havlem. Silvestrovské vyprávění
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

„K závěru prosince patří u nás v poslední době nejen Vánoce a silvestr, ale i slavnostní a pietní vzpomínky na Václava Havla. Chtěl bych přispět i tentokrát poměrně netradičně. V dnešní den se to snad snese,“ vysvětluje politolog, co jej přimělo zveřejnit archivní černobílou fotografii a vzpomínku s ní související.

Byla prý pořízena někdy v předjaří nebo na jaře roku 1969 při vernisáži výstavy malíře Josefa Vyleťala. Ten byl členem redakční rady časopisu Tvář, na němž se všichni na fotografii zachycení podíleli.

Celý text je ZDE

Nejprve vystoupil Václav Havel s projevem, jehož součástí byla známá básnička Jaroslava Seiferta Hora Říp ze sbírky Maminka.

Následně Havel „velmi procítěně a velmi falešně“ zapěl známou píseň Čechy krásné, Čechy mé.

Fotka byla pořízena ve vinárně

Oslava pak pokračovala pro užší okruh v přilehlé vinárně Rotisserie v Mikulandské ulici. Odtud pochází zmíněné foto, na němž jsou zachyceni literární kritik Jan Lopatka, Bohumil Doležal, překladatel Vladimír Kafka a Václav Havel. Vesměs to byli členové redakční rady Tváře.

Fotografie byla pořízena v době, kdy zmíněná čtveřice pěla tklivou lidovku „Byla noc krásná májová“. „Zvukový záznam se naštěstí nedochoval, protože jestli jsem v něčem byl s Václavem Havlem kongeniální, byla to kvalita zpěvu,“ přiznává sebekriticky Doležal.

Tehdejší doba byla hnusná, ale občas veselá. Dnešní je hnusná a patetická

Připouští, že zmíněné černobílé foto se do dnešní doby nehodí. „Ta léta, kdy se bolševismus výrazně bořil, ale nakonec nezbořil (v době, kdy byla pořízena, už to bylo hrůzně jasné), byla sice hnusná, ale zároveň aspoň občas i trochu veselá. Dnešní doba je hnusná a patetická,“ píše Doležal.

Na závěr vyjadřuje potěšení, že mohl přispět něčím jiným než „ti, kteří se dnes předhánějí v pucování bot na Havlově pomníku“.

Doležal předpokládá, že Havel by se na něj za tuhle vzpomínku nezlobil. „Dávám ji tu tedy k dispozici zároveň jako jakési moje PF i jako novoroční přípitek – byli jsme to odpoledne všichni čtyři ve stavu, v jakém lidé bývají na silvestra kolem půlnoci, a navíc Jan Lopatka svírá v ruce pohár, v němž rozhodně nebyla limonáda. Mí spoluzpěváci už všichni zemřeli, a tak nemohou protestovat,“ uzavřel Bohumil Doležal nevšední vzpomínku na Václava Havla.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …