Jak komunisté tajili Černobyl. Třicet let od tragédie mají novináři velké téma

23.04.2016 8:54

Když před třiceti lety vybuchl v ukrajinském Černobylu jeden z reaktorů místní jaderné elektrárny, československá média kontrolovaná režimem byla na informace skoupá. Lidé se tak obraceli na západní média. Píše o tom server iDnes.cz.

Jak komunisté tajili Černobyl. Třicet let od tragédie mají novináři velké téma
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

V úterý devětadvacátého dubna 1986 vysílaly noční zprávy Československé televize jen krátkou zprávu o havárii jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu. Následující den se kratičká informace protlačí i do novin. Editor ji umístí do dolního rohu druhé strany deníku Svobodné slovo a doplní poznámkou, že v USA bylo jen v roce 1979 zaznamenáno 2 300 havárií, poruch a závad.

Zhruba tak vypadalo informování Čechoslováků o do nedávna nejhorší havárii v oblasti mírového použití jádra. Jejím dopadům se později vyrovnala až tragédie v japonské Fukušimě.

Celý text je ZDE.

„Je nechvalným znakem té doby, že k méně vědoucí menšině Evropy patřili občané socialistických států: Poláci, Maďaři, Rumuni a do značné míry i Rusové, Ukrajinci a Bělorusové. Téměř nevědoucí byli právě občané Československa,“ říká Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Média podle něj situaci hodnotila jako nijak dramatickou a více poukazovala na „buržoazní antisovětskou a antisocialistickou hysterii“. Ta podle režimu měla za cíl zpochybnit celý československý jaderný program.

Neinformovaných Čechoslováků se i přes opačnou snahu propagandy zmocňovala panika a začali si informace zjišťovat jinde. Prohlubovala se tak nedůvěra v mocenský aparát a ten uznal, že nutně musí informace odtajnit.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…