Jak málo stačí ke kolapsu? Budete překvapeni. Ondřej Neff varuje

14.01.2020 15:18

Spisovatel Ondřej Neff v rozhovoru pro server Kupředu do minulosti prohlásil, že pokud přijde nějaká katastrofa, která zasáhne naši část kontinentu, třeba v podobě dlouhodobého totálního výpadku proudu, nebo dokonce atomové války, rozklad společnosti může přijít rychle. Mnohem rychleji, než jsou si lidé ochotni připustit. Už jen hrozba atomové války by mohla zamíchat společenskými kartami.

Jak málo stačí ke kolapsu? Budete překvapeni. Ondřej Neff varuje
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Ondřej Neff má za to, že naše civilizace je relativně křehká. Její síla i slabost zároveň spočívá v moderních technologiích. Kdyby tyto moderní technologie přestaly fungovat, byly bychom nahraní. Už jen riziko, že by mohlo dojít např. na dlouhodobý výpadek elektřiny, nebo dokonce na atomovou válku, uvažování lidí ovlivní.

Anketa

Pokud se Jaromír Soukup rozejde se Zemanem, budete dále koukat na TV Barrandov?

41%
22%
hlasovalo: 10608 lidí

Zažil jsem paniku v 50. letech, kdy se lidi báli atomové války, a rok 1968 s tankovou invazí byl pro mě velice silným popudem, kdy jsem viděl různé reakce, i když to nikdy nedošlo tak strašně daleko. Tedy události, kdy se něco děje a lidé podnikali run na obchody. To bylo v roce 1956, kdy probíhala revoluce v Maďarsku, to pamatuji jako kluk, bylo mi tenkrát 11 let. Takže prostě hysterie, kdy najednou začne ve společnosti napětí z představ, co bude a jak sehnat zásoby. To mám zažité, popsal jsem to celkem z introspekce. A později jsem četl studie, které mi všechno, co by se dělo, potvrzovaly. Existují scénáře, co by se stalo, kdyby se něco takového odehrálo, atomová válka a podobně. Rozklad by šel velice rychle.“ upozornil Neff.

Nemuselo by přitom dojít ani k atomové válce, představte si třeba, že na sídlišti přestane správně fungovat kanalizace, v panelácích se začnou hromadit odpady a lidé se s tím budou muset vypořádat. Už to podle Neffa populaci ovlivní.

Kdyby v důsledku nějaké krize přestal fungovat stát, místo institucí by nastoupili samozvaní vůdci komunit, kteří by rychle opanovali pole.

„Jsem přesvědčen, že by to byla otázka dnů a že za měsíc už by to byla naprosto jasná věc. Teď mě napadlo, když si o tom povídáme, přiznám, že mě nenapadlo, když jsem to psal, že něco podobného se muselo stát v květnu 1945, což samozřejmě nepamatujeme. Tehdy samozvaní partyzáni, kteří zjistili, že jsou partyzány, někdy okolo 10. května začali masakrovat Němce, najednou se společnost doslova ze dne na den změnila. Přijely tanky, válka skončila a najednou měli moc někoho masakrovat. A jací byli tito lidé dřív? V jednom místě bydlela moje první žena, a tam dokonce, existuje o tom filmový záběr, tito lidé položili zajaté Němce na zem – v Dejvicích, ne někde na okraji republiky, v Dejvicích – a jezdili po nich náklaďákem. Je to natočený, dokonce to snad bylo vysíláno v televizi, já jsem to viděl z nějakého záznamu. No, a kde byli tito lidé ještě v dubnu 1945? Někde v kanceláři nebo na poště. A najednou z nich byli lidé s páskami na rukávu a samopal v ruce, bojovníci jak z dávných bájí. To jde velice rychle. Hlavně by se zhroutilo zásobování. Vezměte si, že dnes jsme všichni závislí na velkoprodejnách, které by byly okamžitě prázdné. Ono tam moc zboží není,“ pokračoval Neff.

Pár slov věnoval i politice. V té jsme pode Neffa už jednu katastrofu prožili. Katastrofu v podobě opoziční smlouvy mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem z přelomu tisíciletí.

„Já musím říct, že mě šíleným způsobem zasáhla opoziční smlouva, a dodnes to pokládám za naprostou hanebnost, i když to intelektuálně chápu. Spousta lidí mi to vysvětlovala, ale to, co tehdy ten Zeman s Klausem udělali, pokládám za oplzlou, hnusnou zradu na principech demokracie a mně to vzalo víru v tuto strukturu. Přišel jsem tehdy definitivně o politické ideály a přestal těmto lidem věřit – jako zklamaná milenka. Já jsem skutečně věřil v demokracii, jako člověk věří v parní stroj nebo něco, co musí fungovat. Já jsem prostě přestal věřit,“ konstatoval publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…