Jak se daří v EU? Češi přešlapují, Slováci a Poláci letí vpřed

01.05.2014 11:13

Jak si Česká republika vede v rámci Evropské unie? Server Novinky.cz poukazuje na to, že Češi si například oproti Slovákům dobře nevedou. Právě Slovensku se daří využít možnosti, jež nabízí Evropská unie, a dosáhli už tří čtvrtin unijního průměru.

Jak se daří v EU? Češi přešlapují, Slováci a Poláci letí vpřed
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratislavský hrad

V přibližování k ekonomickému průměru Unie sice Česko za 10 let pokročilo, daleko lépe si prý vedli Slováci, Poláci, Litevci a další nováčci.

Podle serveru Novinky.cz se stačí podívat na zvyšování hrubého domácího produktu v přepočtu na kupní sílu během uplynulých dvou let podle propočtů Mezinárodního měnového fondu.

Zatímco Slováci si loni oproti předloňsku polepšili o 550 dolarů na hlavu, Poláci o 650 a Litva o více než 1100, Češi zvedli HDP na hlavu o 141 dolarů.

Češi zaostávají

Zatímco Češi se podle unijních statistik během uplynulých deseti let jen pomalu blížili k ekonomickému průměru EU, slovenské, polské i jiné ukazatele prý prudce rostly.

Ještě před 10 lety prý mohli Češi shlížet svrchu na země, jejichž hrubý domácí produkt se tehdy pohyboval okolo poloviny unijního průměru. Teď už tomu tak není. Zejména Slováci totiž zvládají využívat výhody EU a zaznamenávají růst. Novinky.cz uvádějí, že dosáhli tří čtvrtin unijního průměru Připomínkou slovenského úspěchu je i skutečnost, že Bratislava už v HDP podle kupní síly prý jasně předstihla Prahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…