Jak se „podělal“ zákon o zákazu kouření. Tomáš Cikrt sepsal vtipné vyprávění

31.05.2016 12:05

Neotřelým způsobem popsal peripetie, které vedly k neschválení protikuřáckého zákona, bývalý mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt na serveru Zdravotnický deník. Podle Cikrta za neschválením zákona nebyl ani tak koaliční naschvál, jako spíše vzpoura lékařů.

Jak se „podělal“ zákon o zákazu kouření. Tomáš Cikrt sepsal vtipné vyprávění
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Při svém popisu situace pojmenoval Cikrt každou z klíčových postav zvláštní přezdívkou. Premiéra Sobotku tak označil Mistrem kluzu. „Bez šťávy a charisma proklouzal až k řízení vlády, kterou však neřídí,“ podotkl.

Ministra financí Andreje Babiše označil jako Mistra peněz. „Jeho přesvědčivost je úměrná jeho bohatství. Rád by řídil stát jako firmu, ale zatím nezvládá ukočírovat ani klub ANO a ani ministerstvo financí (měřeno kvalitou předkládaných zákonů),“ rýpl si Cikrt.

Podle Cikrta je Babišovi protikuřácký zákon „ukradnutý“. Ministr financí ale podcenil, že zrovna na tomto návrhu se jeho družina rozštěpila na doktory a pragmatiky.

Celý text je ZDE

Ministr zdravotnictví Němeček je Mistr slibu. „Dokáže vyhovět všem, občas se mu daří hasit požár benzínem, ale ne vždy. Protikuřácký zákon stanovil jako prioritu premiér, proto by se Němeček roztrhal, aby úkol splnil,“ píše Cikrt s tím, že Němeček při projednávání zákona ochotně couval, neboť jako pragmatik chtěl především, aby zákon prošel. „Musel ale tušit, že pozměňovací návrh poslance Bendy je přes čáru,“ podotkl Cikrt.

Předseda zdravotního výboru profesor Vyzula je podle Cikrta Mistr medicíny. „O Andreji Babišovi mluví s láskou (že je tento vztah opětován, bych si nebyl tak jistý), ale u antikuřáckého zákona jednal především jako lékař-onkolog,“ píše Cikrt. Podle něj si zdravotní výbor, který by se pro drtivou převahu lékařů mohl nazvat i lékařským konsiliem, dal se zákonem docela práci a byl na své čisté protikuřácké dílo náležitě hrdý. „Profesor Vyzula neskousnul kuřárny navrhované poslancem Bendou. Když pak večer zvýšeným hlasem v televizi vyčítal ministru Němečkovi, že dovolil, aby prošel ‚prokuřácký‘ zákon, dalo se mu věřit. To nebyl rozlícený babišovec, ale zrazený onkolog,“ míní Cikrt.

Předseda poslaneckého klubu Faltýnek je prý Mistr rutiny. „Manažer Agrofertu pro věci politické. Starý harcovník, kterého, stejně jako Andreje Babiše, protikuřácký zákon vůbec nevzrušuje. Zcela rutinně dojednal ústupky, hlasoval spolu s dalšími 7 kolegy pro pozměňovací návrh Marka Bendy a vůbec ho nenapadlo, že z toho bude malér,“ píše Cikrt s tím, že Faltýnek podcenil lékaře.

Poslanec Benda je zase Mistr sněmovny. „Jako jediný právník zdravotního výboru a vetřelec na lékařském konsiliu tam trpělivě předkládal své návrhy, mezi nimi i ten na restaurační kuřárny bez obsluhy. Byl jsem se na projednávání podívat a viděl, jak Markem Bendou poslanci-lékaři pohrdali a s gustem mu jeho návrhy zamítali,“ svěřil se Cikrt se svým poznatkem. Podle něj pak poslanci ANO hlasovali proti zákonu ne proto, aby ANO zavařilo ČSSD, ale protože se vzbouřili proti parlamentní rutině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…