Jak se stát milionářem díky sociálnímu systému. Své otřesné zkušenosti nám popsal starosta Sokolova Picka

17.10.2017 16:44

Spekulativně skupovat levné byty, cíleně je pronajímat lidem v sociální tísni, a proměnit tak sociální dávky v garantovaný příjem z nájmů. Tak jednoduše lze popsat výnosný byznys, který v současnosti „kvete“ především v severozápadních Čechách. Zatímco obchodníci s chudobou bohatnou, sociálně vyloučené lokality se rozšiřují a sociální napětí roste. Přesně takový příběh se nyní odehrává například v Sokolově.

Jak se stát milionářem díky sociálnímu systému. Své otřesné zkušenosti nám popsal starosta Sokolova Picka
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„Máme tady 2-3 obchodníky, kteří vlastní kolem 20-25 bytů, potom nějaké menší obchodníky s 6-7 byty. Nejkřiklavějším případem je ovšem pan Pavel Berka, který v současné době pronajímá více než 100 bytů, a měsíčně si tak přijde na nějakých 350 000 – 400 000 korun. Oficiálně ovšem žádný příjem nemá, takže Úřad práce za něj dokonce platí sociální a zdravotní odvody,“ stěžuje si starosta Sokolova Jan Picka. 
 
Město se s tímto problémem potýká již delší dobu, nyní se však situace stává kritickou. Podle informací sokolovského starosty měl jmenovaný Pavel Berka před více než dvěma roky 20-30 bytů. Od té doby se v Sokolově významně rozrostly vyloučené lokality a nejvíce to odnášejí obyvatelé okolních oblastí. Obchodníci s chudobou přitom často ani nemusí koupit celý bytový dům. Někdy stačí, když pořídí třeba 2 byty v jednom vchodu a nastěhují do nich sociálně nepřizpůsobivé občany. „Představa, že se noví nájemníci v takovém domě dokážou začlenit, je bohužel lichá. Slušní lidé pak chodí na radnici s prosbou o pomoc a my jen bezmocně kroutíme rameny, že jako samospráva pomoci neumíme,“ říká starosta Picka.
 
„To, co se děje v Sokolově a řadě dalších obcí, je jedním z klíčových problémů strukturálně postižených regionů, kde žije neuvěřitelných 62 % obyvatel všech sociálně vyloučených lokalit České republiky. U nás v Ústeckém kraji se byty v některých lokalitách vykupují dokonce za 35 000 korun,“ říká Gabriela Nekolová, tvář projektu Restart a náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí. Stejně jako starosta Jan Picka však přiznává, že obchodníci s chudobou se většinou nedopouští protiprávního jednání, ale využívají špatně nastavené legislativy a dělají jen to, co jim aktuálně platné zákony dovolují.
 
Je tristní, že stát prakticky nemá možnost tuto oblast regulovat, když vezmeme v úvahu, že bydlení je jednou ze základních životních potřeb. Proto Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo Zákon o sociálním bydlení, který měl zajistit vytvoření sítě obecních bytů a upravit dávky na bydlení. Bohužel zákon neprošel sněmovnou a o jeho prosazení budeme muset bojovat znovu,“ říká Gabriela Nekolová.
 
Otázkou je kdy a v jakém znění se podaří zákon o obecních bytech přijmout. Jak do té doby zastavit obchod s chudobou? Nekolová navrhuje řešení: „Pokud by se například pronajímání více než tří bytů klasifikovalo jako živnost, vlastníci by museli platit daně, odvody a hlavně nést za své podnikání přímou odpovědnost. Stát by měl pod kontrolou komu a za jakých podmínek tuto činnost umožňuje. Tím by se vyřešilo nejen sestěhovávání nepřizpůsobivých, ale přispělo by to celkově k větší transparentnosti a kontrole trhu s byty a k ochraně nájemníků, bytových družstev a dalších, na něž tento problém dopadá,“ říká Nekolová.
 
„Stát by měl ve spolupráci se starosty vytvořit cenovou mapu, která by jasně stanovovala příspěvek na metr čtvereční bydlení v dané lokalitě. Občan by tak dostal jen příslušnou částku v místě obvyklou a už by bylo na něm, jaké bydlení si zajistí. Je jasné, že třeba v Karlových Varech či Chebu, kde jsou průmyslové zóny, by cena za metr čtvereční byla vyšší než u nás v Sokolově, ale o tom jsou právě ty cenové mapy,“ navrhuje starosta Sokolova Jan Picek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…