Jak se v europarlamentu jednalo o Babišovi: Poche dával od premiéra ruce pryč, Štětina se domáhal přiostření rezoluce

12.12.2018 22:24

Ve středu ve večerních hodinách se na půdě Europarlamentu vedla debata, na níž europoslanci jednali o dotacích pro Agrofert a možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). O rezoluci, která by mohla vést k zastavení dotací pro Agrofert, budou poslanci hlasovat ve čtvrtek. Ze dvou desítek poslanců, kteří v následné mnohdy emotivní diskusi vyjádřili svůj pohled na čerpání evropských dotací firmami kolem českého premiéra, byla téměř polovina Čechů. On-line debatu zveřejnil server Novinky.cz.

Jak se v europarlamentu jednalo o Babišovi: Poche dával od premiéra ruce pryč, Štětina se domáhal přiostření rezoluce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Premiér Babiš střet zájmů ve svých vyjádřeních odmítá. „Žádný střet zájmů nemám, řídím se podle našich zákonů. S Evropskou komisí jsme v kontaktu a já předpokládám, že se to vyřeší,“ věří předseda vlády. Debatu prosadil klub evropských Zelených, jehož členové se domnívají, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, který převedl do svěřenského fondu.

Krátce po osmnácté hodině zahájila debatu rakouská ministryně Juliane Bogner-Straussová. Zdůraznila, že je naprosto zásadní uplatňovat silné mechanismy k ochraně finančních zájmů EU.„Nemůžeme dovolit, že peníze budou vynakládány nevhodným způsobem,“ dodala.

Následně vystoupil se svým projevem komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger. „Pokud nebude situace vyjasněná, nemáme důvod prostředky vyplácet. Chceme věc komplexně vyšetřit, abychom vyloučili střet zájmů,“ řekl jasně.

Sdělil rovněž, že od 2. srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly v souvislosti s firmou Agrofert žádné dotace vyplaceny. Evropská komise se prý bude podrobně zabývat poskytnutými dotacemi pro Agrofert od roku 2007. Komplexní audit v České republice provede v lednu 2019.

Europoslanec za STAN a TOP 09 Jaromír Štětina pak do textu rezoluce doplnil pozměňovací návrh o tom, že Babiš nevlastní jen Agrofert, ale i vlivná média v České republice.

O to, že žádné další peníze Agrofertu nepřipadnou, dokud je porušována hospodářská soutěž a je tu podezření ze zneužití finančních prostředků v minulosti, se poté zasadila i německá poslankyně Ingeborg Grässleová, která se proti možnému střetu zájmů českého premiéra vymezuje dlouhodobě.

„S rostoucími obavami sledujeme vývoj v České republice. Doposud se platby firmám bývalého ministra financí zvedly ze 42 na 80 mil. eur. Premiér je žábou na prameni. České úřady se musejí postarat o to, aby činily to, co od nich čeká celá Evropa. Musejí vykonávat tu trestněprávní rovinu,“ dodala.

Jako první z českých europoslanců promluvil Jan Zahradil z ODS. Sdělil, že se v tuto chvíli nejedná o žádnou kampaň. „Jde prostě o to, že je zapotřebí zjistit, jestli si tady někdo nepřihrává malou domů, nebo v tomto případě velkou domů,“ uvedl Zahradil a stejně jako Jiří Pospíšil připomněl skutečnost, že jednání nevyvolali čeští europoslanci, a nejde tak o reflexi vnitropolitických sporů v ČR.

„Premiér Andrej Babiš je příjemcem dotací a zároveň spolurozhoduje o evropském rozpočtu,“ nechal se slyšet europoslanec za Starosty Stanislav Polčák a upozornil, že takto obrovský střet zájmů u premiéra členské země jsme dosud nezažili.

„Pokud čerpá evropské dotace, tak musí dodržovat evropská pravidla. Europoslanci musejí trvat na dodržování pravidel, na což dohlíží Evropská komise. Musíme ochránit peníze evropských daňových poplatníků,“ doplnil.

Zastání Babiš našel u europoslankyně Martiny Dlabajové (ANO), která zmínila, že by se mělo počkat na to, až se vše prošetří. Zatím ani orgány Evropského parlamentu podle ní nemají všechny informace, a není tak možné přijímat žádnou rezoluci. Připomněla tak dopis, v němž Babiš slibuje, že osobně přijme veškerá opatření pro to, aby byla situace s přijímáním dotací pro Agrofert prošetřena.

Poslankyně za KSČM Kateřina Konečná zase ve svém projevu uvedla, že Česká republika si nezaslouží být na pranýři. „Česká republika není Agrofert ani Čapí hnízdo,“ zdůraznila s tím, že Babišovy kauzy řeší česká policie, zastupitelství a soudy, které jsou nezávislé.

Slova se po ní ujal poslanec za ČSSD Miroslav Poche. „Z toho, co víme, jasně vyplývá, že Andrej Babiš je stále ve střetu zájmů nebo že se podniku zbavil jen na oko. Jsou to všechno problémy jednoho člověka, které vrhají na Česko špatné světlo,“ řekl na plénu.

Podle poslankyně za ANO Dity Charanzové byla debata nesmyslná. „Mezi Evropskou komisí a ČR probíhá standardní komunikace oficiální cestou,“  připomněla.

Bývalý kolega Charanzové, který z hnutí ANO vystoupil, Pavel Telička se na půdě europarlamentu do Babiše naopak pořádně opřel. „Mrzí mě, že dnes musíme na plénu tuto věc projednávat. Poškozuje to Česko. Za to ale nemůžou europoslanci ani čeští poslanci. Za to může reálný stav v České republice a nečinnost české vlády a českého premiéra. Premiér ČR musí konat a dopis, který zaslal, není přesvědčivý. Toto není zodpovědný přístup,“ uvedl rozčíleně Telička.

Eurokomisař Oettinger pak byl poslanci za KDU-ČSL Michaelou Šojdrovou nebo Pavlem Svobodou vyzván, aby vše nestranně vyšetřil. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dodal, že šetření české orgány udělat nemohou. „Debata dnes jasně ukázala, že je to reálný problém popsaný i poslanci, kteří nejsou z ČR. Jde tu o evropské peníze a tyto instituce mají právo o tom diskutovat. Pokud bude premiérem Andrej Babiš, tak české orgány nemají možnost to vyřešit,“ poznamenal.

Oettinger na závěr europoslance ujistil, že udělá vše pro to, aby se s kolegy chovali nanejvýš objektivně. A slíbil také, že podrobná zpráva s výsledky z lednového auditu vznikne ještě do konce volebního období, tedy do konce května.

Původní zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…