Jak si žijí migranti, zatímco Italové přespávají v autech? Hotel, snídaně, oběd, večeře, cigára. Extrémně drsné video se dostalo na facebook… a ten?… necenzurovanou verzi pustil světu

13.08.2020 4:46

Pouze konflikt posune děj dál, stojí v pravidlech dramatické tvorby. Platí to nejen o divadle, ale taky o scénářích nebo televizních inscenacích. Jsou ovšem situace, které píše sám život. Takový je i starší záznam debaty exministra vnitra Itálie Mattea Salviniho s výrazným obhájcem migrantů, který se znovu dostává do zájmu široké veřejnosti. Jestli lze něčemu přidat nálepku pikantní, tak tento souboj by měl dostat dvojitou dávku.

Jak si žijí migranti, zatímco Italové přespávají v autech? Hotel, snídaně, oběd, večeře, cigára. Extrémně drsné video se dostalo na facebook… a ten?… necenzurovanou verzi pustil světu
Foto: repro FB, tan
Popisek: Z vypjaté debaty Mattea Salviniho

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí
Zmíněná debata má doposud deset tisíc lajků a jedenáct tisíc sdílení. I na facebook jde o výrazná čísla. Navíc je nutné hned úvodem poznamenat, že celou verzi nechali cenzoři bez zásahů. I díky tomu je možné slyšet, jak vypadá ryze konfliktní situace, respektive spor o to, jak zacházet s nekontrolovaným přistěhovalectvím. Což je ostatně podtitul celé debaty (immigrazione senza controllo). Dovětek tvoří ohrožené zdraví, tedy salute a rischio.

K věci.

Hned na začátku záznamu je slyšet ostrý Salviniho hlas, jímž hřímá ve studiu. „Sto dvacet tisíc ilegálních migrantů bude navráceno zpět do svých domovů!“ konstatuje exministr vnitra. „Tak to není!“ oponuje jeho diskusní sok. „Nemůžeme si už dovolit vás vídat. Tečka,“ reaguje politik. „Nevím, koho vídá pan Salvini, ale my máme interní data,“ pokračuje názorový dvojboj. Salvini opáčí, že vídá své zdroje, respektive všechny zdroje, které jeho informace potvrdí. Podle obhájce migrantů jde pouze o zdroje viníka.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36728 lidí

Dle oficiálních údajů prý nadpoloviční většina příchozích migrantů do Itálie požádala o azyl, a 40 procent odešlo do Německa a Švýcarska. To Salviniho dopálí. „A poslali je zpátky nám. Myslíte, že jsou blbí jako my? Lidé jako vy umisťují migranty do tříhvězdičkových hotelů se snídaní, obědem, večeří a cigaretama!“ vypálil Salvini svou salvu.

Reakce? Dotaz, jestli někdy podobná slova řekl migrantům do očí... To Salviniho odbrzdilo a před plným sálem se nechal slyšet, že ho mrzí, že v tomto okamžiku platí Itálie dům v srdci Sardinie. Pro koho? Údajně pro migranty. „Zatímco Italové přespávají v autech,“ dodal ještě.

Jelikož nechceme celou debatu doslovně přepsat, vyberme jednu ze závěrečných vět Mattea Salviniho. Ten se v jednu chvíli neudržel a svému oponentovi poradil, aby jel dělat politiku do Afriky. „Tam si jděte hájit práva Afričanů!“ vykřikl.

Salviniho razantní přístup sice boduje u voličů, ne tolik u jeho spolustraníků v parlamentu anebo u zástupců Bruselu. Jak už ParlamentníListy.cz několikrát napsaly, tento italský senátor za Ligu (původně Liga severu) může být souzen v kauze týkající se jeho protiimigrační politiky. Horní komora tamního parlamentu ho totiž před nedávnem zbavila imunity pro trestní stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl povolit vylodění migrantů z lodi Open Arms v italském přístavu.

To mu ovšem nebrání v tom, aby na svém facebooku, který sleduje skoro 4,5 milionu fanoušků, pravidelně ukazoval videa „zkázy“ a „hrůzy“, jež Itálii způsobuje nelegální migrace. Díky Salviniho věhlasu má řada jeho videí stovky tisíc přehrání.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí
A názory na výše popsaný záznam?

„Stejné situaci bychom čelili i my, kdybychom byli blíž moře, nezávidím jim to a musí to být i naše věc, za kterou se musíme postavit,“ stojí v debatě pod videem. „Salvini má pravdu, hájí především občany vlasti a ne ty, kteří tu přišli jen natahovat ruce pro sociální dávky,“ zastal se Mattea Salviniho diskutující. A přidávají se i další.

„Evropský parlament by se měl vyčistit a nasadit tam Salviniho a jemu podobné politiky, to by bylo něco na tu migrantskou lenivou bandu.“ „Afričan nám bude kázat, že evropské zákony jsou špatné. Hrůza! Kdo ho platí za ty kecy? Pane Salvini, držíme palce,“ píše další diskutující. Rozhodně není sám.

„Pan Salvini mu to řekl správně, ať jim jde pomáhat domů do Afriky. Veřejnoprávní televize moc neukazují, co se děje ve světě, a měly by.“ „A furt tu budou dělat zle, ať se vrátí, odkud přišli a tam si dělají pořádek. Všichni mají kapsy plné peněz, práce jim nic neříká, tak není divu, že se jim zpět nechce. Už jich mají všichni plné zuby. Jen vše ničí a ničeho si neváží,“ uzavírá jiný divák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…