Jak smýšlí o svých divácích Česká televize? Její analytik odkrývá pokličku

21.07.2016 20:53

Český divák je skeptický a chce v televizi vidět divné bytosti. Alespoň to tvrdí analytik České televize Milan Kruml v rozhovoru pro server Reflex.cz.

Jak smýšlí o svých divácích Česká televize? Její analytik odkrývá pokličku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

„U nás moc nefungují pořady, které mají jednoznačně kladné znaménko a pozitivní atmosféru. Dobrým příkladem je Prostřeno! Formát koupený z Anglie, jehož původním poselstvím bylo: nemusíte být kuchař, abyste mohl uvařit a pěkně pohostit lidi. U nás se z toho jednoznačně stal konfrontační pořad,“ popisuje českého diváka Kruml. 

Podle něj totiž chceme vidět podivné bytosti, které se zesměšní, protože neumějí vařit a zápasí s kuřetem z mikrovlnky. „Kdy si můžeme říct: To jsou oni, my takoví nejsme,“ podotýká. 

Původní text ZDE.

Oproti Slovákům například nejsme tak emotivní. U našich sousedů například fungují bezvadně reality show. „Slovák vyžaduje emoce, netrvá na realističnosti a přijme příběh i z míst, jež nezná. Český divák se drží doma a je skeptický – zkoumá, zda je to či ono pravda a jestli je to možné,“ vypráví Kruml. Podle něj ale například na Slovensku nefungují historické věci, pokud nejsou udělané romanticky. „Pro Slováky je hodnota, že někdo z nuzných poměrů vystoupí v soutěži a zazpívá, my si říkáme, proč tam leze,“ srovnává také.

Následně si analytik všímá také toho, že zde probíhá boom hrané tvorby. A to nejen u nás. Podle něj bude trvat ještě několik let. „Po dobrých látkách je hlad. Například Netflix, když přišel do Nizozemska, vykoupil všechny scénáře, jež nebyly prodané. A rázem měli problém: tamní televize neměly co točit. Anebo si vezměte skandinávský vzestup. Seriály jako Most a Zločin se prodaly do celého světa, Most má za sebou hned několik adaptací: americkou, odehrávající se na hranici s Mexikem, anglickou, jež začíná v eurotunelu, svou verzi chystají Rusové,“ popsal závěrem Kruml.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…