Jak to bylo s rozdělováním vakcín v EU? Podrobnosti od Ivana Davida. Kurz hodil vidle do tradičních čachrů

03.04.2021 20:09

Ivan David, europoslanec za SPD a také český psychiatr, na svém facebookovém profilu vyjádřil jisté znepokojení nad přerozdělováním vakcín v rámci Evropské unie. Česká republika totiž nedostala žádné vakcíny navíc, a to poté, když spolu s Rakouskem odmítla plán EU na pomoc zemím s nedostatkem očkovacích látek. Právě Rakousko a Slovinsko oznámily, že Česku pošlou několik desítek tisíc dávek vakcín. Europoslanec David hodnotí distribuci vakcín ze strany EU jako metodu cukru a biče.

Jak to bylo s rozdělováním vakcín v EU? Podrobnosti od Ivana Davida. Kurz hodil vidle do tradičních čachrů
Foto: Archiv ID
Popisek: MUDr. Ivan David, europoslanec za SPD

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

„Orwell by se určitě nezaradoval, že jeho klasické dílo Farma zvířat a zejména citát ‚Všechna zvířata jsou si rovna, jen prasata jsou si rovnější‘, bude aktuální i téměř za sto let,“ sdělil v úvodu svého komentáře Ivan David. Připomněl, že v EU si nejsou všichni rovni. „To víme my, kdo hledíme na rozdělování zejména zemědělských dotací. Ale jen někteří o tom mluvíme nahlas. ‚Staré země EU‘, tedy ty, které přistoupily zhruba před rokem 2000, si jsou vždy rovnější,“ pokračoval. Podle něj jsou nově příchozí státy silnými využívány jako zdroj levné pracovní síly, levných surovin, nezdaněných dividend a jako odbytiště přebytků jakkoli kvalitních či nekvalitních.

„Dokud o tom mluvili jen ‚newcomers‘, bylo to vždy bráno na Západě s velkou rezervou. Nyní o tom ale promluvil rakouský kancléř Sebastian Kurz z vládní Rakouské lidové strany (ÖVP) a je to bráno jako neslýchané ‚porušení diplomacie‘,“ pokračoval. Rakousko totiž ústy svého kancléře Kurze apelovalo, že vakcíny nejsou distribuovány spravedlivě. Podle něj některé členské země zřejmě uzavřely separátní dohody s výrobci vakcín. Rakouský kancléř proto vyzval EU k větší transparentnosti a k nápravě současného stavu. Jako příčinu vidí kancléř postranní jednání v takzvaném řídícím výboru EU (Steering board), který podle něj působil jako „bazar“, v němž se uzavíraly dodatečné dohody mezi členskými státy a farmaceutickými firmami. Česká republika se postavila na jeho stranu.

„Všichni víme, že v EU je vakcíny proti koronaviru jako šafránu. Odpůrci očkování se radují, všem ostatním to značně komplikuje život. To, že Kurz narušil ‚staré dobré mravy‘ prozrazením handlu ve Steering board Evropské komise, je pro západní státy něco nehorázného,“ komentuje události na facebooku europoslanec David s tím, že z oslavovaných 10 milionů dávek od Pfizeru ‚navíc‘ nedostane tedy Rakousko nic ‚navíc‘, jen dávky podle počtu obyvatel. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová totiž slíbila nápravu distribuce prostřednictvím 10 milionů dávek vakcíny Pfizeru navíc. Jenže Česko a Rakousko jsou z toho vyčleněné.

„Když tedy pomineme, že Pfizer celkově nedodal to, k čemu se zavázal, protože byznys jinde než v EU je lukrativnější a EU na to ani okem nemrkne. Výsledky handlu Evropské rady ve stylu: ‚Komu dáme, komu víc, komu málo, komu nic‘, oznámilo včera portugalské předsednictví. Německo, Francie a další státy dramaticky oznámily, kolika set dávek se ‚vzdaly‘ ve prospěch východních proletářů,“ píše dále David a uvádí konkrétní počty. U Německa se jedná o 558.000 dávek, u Francie 450.000 a Itálie 404.000. Bulharsko nyní dostane o 1,15 milionu dávek více než podle obvyklého vzorce distribuce. „V Chorvatsku je to 683.514 dávek, na Slovensku 602.255, v Lotyšsku 376.456 a v Estonsku 41.390. Česká republika nic,“ píše David a zdůrazňuje, že ČR „nic“ i přesto, že je těžce postiženou zemí. Na protest proti tomuto nesolidárnímu rozhodnutí nepodpořily přerozdělení vakcín ani Slovinsko a Rakousko.

Jinými slovy, David uvádí, že to, kolik vakcín EU dostane, určují výrobci vakcín. A EU si pak ten ‚drobet‘ využívá k odměňování a k trestání. „Politici v západní Evropě se prostě domnívali, že vše bude jako vždycky, tj. „West First“ – ale Kurz jim do toho ‚hodil vidle‘. Neslýchané,“ dodává.

Neopomněl zdůraznit roli opozice, jak v ČR, tak v Rakousku. Podle něj teď je nadšená. Může veřejně proklamovat rozhořčení nad neschopností svých vlád. 10 milionů vakcín od Pfizeru považuje David pak na jednu stranu za směšný počet a za druhé zdůrazňuje, že jsme si to zaplatili. Výzkum a vývoj totiž platil rozpočet EU, tedy všechny členské státy. „Potížisti, kteří vyhrožují zakoupením Sputniku, dostanou více; premiér země, která si na něco takového netroufne, nedostane nic. Kurz si už dodávky Sputniku v podstatě zajistil, jak potvrdila i agentura TASS, jednání jsou v závěrečné fázi,“ píše doktor David.

Horší situaci pak vidí v ČR. „Plán B nemáme. Prezident Miloš Zeman sice v Kremlu vyjednal dodávku 200 tisíc dávek vakcíny Sputnik a prodej licence k jeho výrobě, ale ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však její aplikaci blokuje nesmyslným čekáním na souhlas EMA. Zatvrzele odmítá využít zákonem o léčivech mu svěřenou pravomoc udělit Sputniku výjimku – stejnou jako má Pfizer od EMA – a nařídit očkování,“ uzavírá Ivan David s tím, že Blatný také navíc  tento týden zastavil financování vývoje české vakcíny, která je v závěrečných stadiích zkoušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…