Jak v Rusku! Letitého novináře nepustili do sněmovny. Dost ho to sebralo

07.07.2021 14:24

Na Malostranském náměstí v Praze dnes probíhala demonstrace proti protikoronavirovým restrikcím a na místo dorazil i reportér serveru iDnes.cz Josef Kopecký, který se po zmapování demonstrace chtěl vydat vstříc Sněmovně. Před vstupem jej však zastavili policisté. „Otřesný zážitek u Sněmovny,“ shrnuje novinář, co se dělo poté, co se setkal s policisty. Věc měla dohru.

Jak v Rusku! Letitého novináře nepustili do sněmovny. Dost ho to sebralo
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí
Na Malostranské náměstí v Praze dnes v návaznosti na schůzi Sněmovny dorazily stovky lidí a protestovaly proti zavedeným protikoronavirovým restrikcím. Shromáždění se například ohrazovali proti očkovacím certifikátům či proti pokračování pandemické pohotovosti.

O konci pandemické pohotovosti chtěla jednat i opozice ve sněmovních lavicích, vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů však zasáhla a jednání o možném konci pandemické pohotovosti zablokovala.

Na místo se sjelo i množství novinářů a dění jel zmapovat za server iDnes.cz i Josef Kopecký. Čekal jej však „otřesný zážitek“ po setkání s policisty.

Co se dělo po zastavení policistou u vstupu do Sněmovny, novinář odhalil na svém twitterovém účtu. „Otřesný zážitek u Sněmovny. Policista mě odmítal pustit do Sněmovny i při když jsem mu ukázal novinářský i občanský průkaz, řekl jsem mu, že jdu do Sněmovny jako akreditovaný novinář a vytáhl jsem kartičku s akreditací,“ postěžoval si Kopecký.

„Proč?“ chtěl na to vědět novinář Jindřich Šídlo, načež mu odvětil zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský, že se „tam zase demonstruje proti covidovým opatřením“. „Pořád se něco děje,“ shrnul na to Šídlo.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
Okamžiky hrůzy dle některých nejsou ničím, na co by si měl Kopecký stěžovat. Novinář a fotograf Vašek Burian namítl, že akreditace neznamená, že tam můžou Kopeckého „na milion procent pustit“. „Můžou být důvody, kvůli kterým se ochranná služba rozhodne novináře dovnitř nepustit. A mají na to samozřejmě právo...“ uvedl.

To se ale novináři iDnes.cz příliš nepozdávalo, zmínil i přirovnání k Rusku. „Pokud si myslíte, že policie nemá uznávat novinářský spolu s OP, jste vhodný kandidát do týmu některého z politiků, kteří se snaží omezovat novináře. Určitě byste našel vhodnou pozici. Nejen v Rusku, ale i v Česku,“ pustil se do svého kolegy.

Další z uživatelů jej však opět uzemnil. „Nejste nadčlověk, nemáte vyšší práva jak ostatní lidé,“ přišlo v dalším příspěvku. Kopecký se však nenechal a tvrdí, že se jen „snažil dělat svoji práci“. „Nadčlověk určitě ne. Tyto termíny bych přenechal extremistům. Řekl jsem policistovi, že dělám svou práci, stejně jako on a že mu to prokazuji veškerými potřebnými dokumenty. Vůbec ho to nezajímalo. Nebudu ale jeho podle mě nepřijatelné chování vztahovat na policisty obecně,“ napsal.

Chvíle beznaděje mají ovšem pro Kopeckého dobré vyústění, po chvíli jej do Sněmovny pustil nadřízený policisty.

Někteří v diskusi v reakci na novinářův tweet přisadili, že i oni mají zkušenosti s podobně „otřesnými zážitky“. „Otřesný zážitek – ty pocity prožívám téměř denně, při otevření iDnesu... Polda chybu udělal a došlo k nápravě, jak to bude s tím vaším firemním plátkem?“ zaznělo.

Nad použitým výrazem se podivil též komentátor Honza Provazník. „Tohle je v roce 2021 ‚otřesný zážitek‘, jo?“ nechápal. Další z komentujících jej na to ujistil, že ano. „Pro novináře Mafry ANO,“ padlo v diskusi.

Novinář hrůzné chvíle později vylíčil i na svůj domovský server iDnes.cz „Policisté uzavřeli cesty ke Sněmovně a jeden z nich odmítal pustit na jednání do Parlamentu reportéra iDNES.cz, i když se prokázal novinářským i občanským průkazem a akreditací novináře ve Sněmovně. Pomohl až zásah jeho nadřízeného, který se za chování policisty omluvil,“ píše se v článku mapujícím dění ve Sněmovně a před ní na serveru iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…