Jak vás přesně vyhodit do luftu atomovkou: USA testují revoluční zbraň, která může převrátit svět vzhůru nohama

30.05.2016 6:51

Svět jaderných zbraní přinesl novinku. Spojené státy provedly na poušti v Nevadě test, při němž stíhací bombardér vypustil první samostatně naváděnou „chytrou“ atomovku dějin. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Jak vás přesně vyhodit do luftu atomovkou: USA testují revoluční zbraň, která může převrátit svět vzhůru nohama
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

Nová zbraň dokáže zasáhnout cíl s přesností na třicet metrů. Nálož tak může být zcela miniaturní - atomový výbuch má totiž zesilující účinky, takže způsobí větší zkázu než konvenční výbušniny. A jak uvedl bývalý velitel amerického letectva, generál Norton Schwartz, s touto zbraní padá i zábrana o možnosti používání atomových zbraní.

„Dříve nemyslitelné použití jaderných zbraní je nyní myslitelné,“ uvedl Schwartz. Místo exploze by se při použití této jaderné zbraně nijak nelišilo od výbuchu silné automobilové bomby, samozřejmostí by však byla silná radioaktivita. 
 
Jak MF Dnes uvádí, nejmenší bomby budou mít sílu 0,3 kilotuny TNT, což jsou zhruba dvě procenta hirošimské bomby. "Trik spočívá v tom, že jedna hlavice se bude moci upravit do čtyř stupňů síly, přičemž ten nejsilnější bude mít 50 kilotun. To je sice zhruba třikrát víc než hirošimská bomba, ale směšně málo proti tomu, co mají jaderné mocnosti k dispozici dnes," uvádí MF Dnes.
 
Hlavice by byly nasazeny na běžné střely s plochou dráhou letu Tomahawk. Nesly by je nově vyvíjené stíhací bombardéry F-35. 
 
"Právě proto, že nová bomba je miniaturní a její nasazení by nezpůsobilo apokalyptické škody, může k tomu lákat. Snižuje tak jaderný strop," dodává dnešní vydání deníku. Laťku pro jaderný úder rovněž sníží to, že cestou miniaturizace půjdou i další státy. A začalo již například Rusko. To chce miniaturními bombami zesílit své odstrašení proti konvenční převaze Severoatlantického paktu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…