Jak vyčerpat z evropských peněz co nejvíce? V Praze probíhá 20. ročník finanční konference. Zástupcům měst a obcí radila i Šlechtová

02.11.2017 16:00

REPORTÁŽ Účast na Celostátní finanční konferenci, kterou pořádá Svaz měst a obcí České republiky, je podle pořadatelů každý rok vysoká. Hlavním tématem letošního ročníku bylo čerpání evropských dotací. A z toho důvodu na akci nemohla chybět ani ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), jejíž resort má dotační tituly pro rozvoj regionů v Česku v gesci. Čas, do kterého může Česká republika čerpat, přitom ubývá.

Jak vyčerpat z evropských peněz co nejvíce? V Praze probíhá 20. ročník finanční konference. Zástupcům měst a obcí radila i Šlechtová
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Karla Šlechtová (ANO) a předseda Svazu města a obcí ČR František Lukl

Evropské dotace by měly skončit někdy po roce 2020. Přísun finančních prostředků pro Česko se tak dramaticky sníží. A podle názorů Svazu měst a obcí České republiky a pořadatelů Celostátní finanční konference tak před českými žadateli o evropské peníze leží zapeklitý oříšek: jak do té doby z evropských prostředků vyčerpat co možná nejvíce.  

Právě z toho důvodu byly do programu konference, která závěrem tohoto týdne probíhá v hotelu Clarion ve Vysočanech, zařazeny dva bloky s dotační problematikou. Jeden zaměřený na čerpání evropských dotací a druhý na dotace národní.

Vzhledem k dotační tematice akce v souvislosti na rozvoj regionů na akci nemohla chybět ani ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), jejíž resort má správu a přidělování dotačních titulů pro regiony v Česku na starost.  

Šlechtová: Dotace tu jsou od toho, aby naše firmy mohly konkurovat

„Evropské dotace tu jsou proto, aby byly naše podniky schopny konkurovat třeba i těm americkým či ruským. Nejsou tu jen od toho, abychom si z nich stavěli dálnice. O to se má postarat stát,“ zdůrazňovala význam dotačních titulů pro Českou republiku Šlechtová před novináři v pauze mezi svými přednáškovými bloky.

Do smíchu podle všeho Šlechtové ale příliš mnoho být nemohlo. Je totiž jednou z ministryní, která ještě nemá jisté, že svůj resort dostane na starost i v příští vládě, která bude s nejvyšší pravděpodobností sestavena pod taktovkou předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Andrej Babiš, který v současnosti usiluje o sestavení menšinové vlády, má podle toho, co prosáklo do médií, jasno již o jménech šesti až osmi ministrů.

Bude se Šlechtová přesouvat?

Velká část z nich by na svých postech měla zůstat. Podle některých informací by resort mohl změnit například dosavadní ministr obrany Martin Stropnický, který by se snad mohl přesunout do čela ministerstva zahraničních věcí. To, jestli Šlechtová dál povede ministerstvo pro místní rozvoj, prý není úplně jisté, informovala ČTK.     

Celostátní finanční konference patří mezi nejvýznamnější akce Svazu měst a obcí České republiky. Účast je každoročně vysoká. Kromě dotací se letošní ročník zabývá i možnými změnami v rozpočtovém určení daní, které by mohly obcím přinést navýšení prostředků z DPH. Druhý den konference pak přiblíží účastníkům i problematiku EET a první zkušenosti po jejím zavedení. Akce se koná 2. a 3. listopadu v prostorách Clarion Congress Hotelu v pražských Vysočanech.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…