Jak vypadají debaty s Čínou? Detaily prozrazuje ministr Mládek

03.11.2016 22:32

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) měl být v těchto dnech na pracovní návštěvě v Číně. Jenže není, protože čínská strana návštěvu prakticky bez vysvětlení zrušila. Jak budou česko-čínské vztahy vypadat dál? Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa věří, že se tyto vztahy budou dál rozvíjet. Odmítl, že bychom se Číně klaněli. Ministr Mládek k tomu doplnil, že bychom si měli uvědomit, jak veliká je Čína a jak veliké je Česko.

Jak vypadají debaty s Čínou? Detaily prozrazuje ministr Mládek
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize konstatoval, že česká strana vlastně nic neví. „Čínská velvyslankyně mi řekla, že nemá k dispozici žádné vysvětlení,“ oznámil host. Jurečka ale do Číny zřejmě pojede, jen se musí najít nový termín návštěvy. Jednání budou probíhat v prosinci.

„A není to neuctivé, když reprezentant země, kterého si pozvete, řekne, že nemá odpovědi od vlastního ministerstva zahraničí?“ ptal se okamžitě moderátor Daniel Takáč. „Z toho, jak ta schůzka probíhala, nemohou říci, že by v tom byla nějaká neuctivost,“ odvětil Tlapa. Česká republika se s tím prý nespokojí a bude se dál po odpovědi pídit. To ovšem nic nemění na tom, že česká diplomacie chce hledět do budoucnosti a rozvíjet vztahy s Čínou. „Hlavním úkolem diplomacie je překonávat rozpory,“ podotkl Tlapa. „Tato schůzka nevybočovala z řady jiných obdobných jednání,“ doplnil.

„Já si nemyslím, že bychom vzhledem k čínské straně jednali nějak submisivně,“ zdůrazňoval v závěru svého vystoupení. Když se dojednávala podoba strategického partnerství s Čínou, Česká republika prý odmítla celou řadu čínských návrhů, které se českým diplomatům zdály příliš výhodné pro jednu stranu. Podle Tlapy tedy nelze říci, že bychom se před Čínou nepřijatelně klaněli.

Bavíme se i o lidských právech, ujistil Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), jenž byl také hostem pořadu, doplnil, že bychom měli mít pochopení pro některé citlivé otázky, které Čínu trápí. Čína vnímá tibetského dalajlámu jako separatistu.

„Pro ně otázka lidských práv je možná také citlivá, ale je řádově níže než otázka teritoriální integrity,“ doplnil Mládek. O lidských právech údajně jsou Číňané ochotni mluvit. Jak taková diskuse vypadá? „Vypadá to tak, že já se jim snažím popsat, jak to máme u nás, a oni mi říkají, jak se na to dívají oni,“ zaznělo z úst ministra. Měli bychom si ale uvědomit, jak velká je Čína a jak velkou zemí je Česká republika. Z tohoto pohledu se Mládkovi zdá efektivnější, když o lidských právech s Čínou mluví celá EU nebo Spojené státy.

Pokud jde o ekonomickou stránku věci, čínský dovoz do Česka je asi desetkrát vyšší než český vývoz do Číny. Ministr konstatoval, že to chce změnit, ale odmítl stanovit nějaké konkrétnější cíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…