Jak vystrašenej králík. A žaloba na státního zástupce. Nový vývoj kolem Davida Ratha

20.08.2015 9:30

Kauza Rath asi ještě dlouho neutichne. Toto úterý poslali vyšetřovatelé k soudu větev, v níž figuruje největší stavební firma v Česku Metrostav. Podle dnešního vydání Lidových novin jde o vedlejší vrchol korupční aféry. Kriminalisté navrhli obžalovat devět lidí a osm firem.

Jak vystrašenej králík. A žaloba na státního zástupce. Nový vývoj kolem Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Při té příležitosti Lidové noviny píší o knize Radka Kedroně Operace Rath, ve které je právě kauza Metrostav zmíněna. Šéf Metrostavu Pavel Pilát měl pár dní před zatčením exhejtmana dostat varovné echo, že mu je policie na stopě. Tehdy se sešel s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, odposlechy následně zachytily rozhovor s jejím manželem Petrem Kottem. Oba jsou v kauze rovněž obviněni.

„Byl z toho docela vyděšenej. Taky mi říká: Oni šíleně žvaněj do telefonu. I ten Anděl (vysoce postavený manažer Metrostavu – pozn. red.). Já už jsem s nima měl velký rozhovory. Tohle nejde,“ popisovala Pancová Kottovi rozhovor s Pilátem. Kott na její slova zareagoval tak, že Metrostav má dnes problém všude. „To je prosáklá firma. Strašně prosáklá. Všichni vědí, že topí strašlivým způsobem magistrátu. A teď je vystrašenej jak králík a chodí si sem vylévat srdíčko,“ řekl jí s tím, že není důvodu se obávat „provalení“.

Podle policie si u Pancové Pilát domlouval přidělení zakázky na stavbu pavilonu Palackého v nemocnici v Mladé Boleslavi. 

A není ani vyloučené, že k soudu půjde žalobce Petr Jirát, který v červenci rozlítil exhejtmana Ratha tím, že uvedl, že expolitik má někde ulité stovky milionů korun a do vězení nikdy nenastoupí. Rath uvedl, že zvažuje žalobu na ochranu osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…