Jak z Cimrmana. Hillary Clintonové podtrhl cestu do Bílého domu Čech

12.09.2016 14:25

Kandidátka na prezidentský post v Bílém domě Hillary Clintonová byla nucena zrušit svou plánovanou návštěvu Kalifornie kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Britský Guardian uvádí, že Clintonová trpí pneumonií a její osobní lékař jí doporučil, aby odpočívala.

Jak z Cimrmana. Hillary Clintonové podtrhl cestu do Bílého domu Čech
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Prohlášení o zrušení návštěvy Kalifornie bylo zveřejněno v neděli večer poté, co se Clintonová náhle vytratila ze vzpomínkového obřadu u památníku obětí teroristického útoku na New York z 11. září. Prý na ni bylo „moc velké horko“.

Clintonová měla na pondělí a úterý v programu účast na dobročinných sbírkách v Kalifornii, kde měla též vystoupit v jedné z místních televizních show.

V neděli ráno se Hillary Clintonová ovšem nemohla bez cizí pomoci ani dostat sama do auta, které bylo přistaveno u newyorského pomníku, kde se politička účastnila patnáctého výročí od útoku z 11. září 2001.

„Ministryně Clintonová se nachladila, což způsobily její alergie,“ uvedla Dr. Lisa Bardack.

„V pátek proběhlo důkladnější zdravotní šetření, které si vyžádal dlouhotrvající kašel Clintonové. Nakonec jí byla diagnostikována pneumonie. Dostala antibiotika a byl jí doporučen odpočinek.“

„Při nedělní účasti na pietní akci byla Clintonová příliš dlouho vystavena slunečnímu záření a došlo k dehydrataci organismu. Už byla vyšetřena, rehydratována a cítí se lépe,“ uvedla dále doktorka.

Clintonová newyorský památník nazývaný „Ground Zero“ opustila po 90 minutách. Jeden z účastníků akce zachytil na video její velmi podivný odchod, při kterém se potácí směrem k autu za pomoci ochranky. Video se ihned objevilo na Twitteru.

Tiskový mluvčí prezidentské kampaně Clintonové Nick Merrill po ukončení ceremoniálu uvedl, že se „ministryně Clintonová zúčastnila akce pouze na 90 minut, aby vzdala hold obětem teroristického útoku z 11. září“.

V pozdější, upravené verzi prohlášení již chybělo slovo „pouze“.

Světová média byla překvapena zejména tím, jak pozdě na celou situaci zareagoval jinak bleskově pracující tým prezidentské kandidátky. Clintonová pamětník opustila v 9:36 ráno a první reakce přišla až v 11:03. Tiskový mluvčí se navíc vše snažil odlehčit slovy, že Clintonová s účastí na celém ceremoniálu ani předem nepočítala, takže v podstatě nedošlo k ničemu neplánovanému.

Z ceremoniálu Clintonová namířila ihned do bytu své dcery, který opustila okolo 11:45. Před tím, než nastoupila opět do automobilu, zamávala všem přihlížejícím a ujišťovala je, že se cítí mnohem lépe. Poté se již vypravila zpět do svého domu, kde ji byla poskytnuta řádná lékařská péče.

Clintonová se potýkala se zdravotními komplikacemi již při účasti na akci v Clevelandu, kde ji zastihl náhlý záchvat kašle. Zdravotní komplikace kandidátky na prezidenta Spojených států za Demokratickou stranu ihned vyvolaly negativní reakci Donalda Trumpa.

Trump její „slabost“ využil ve svůj prospěch, když na svůj twitterový účet napsal, že „mainstreamová média nikdy o zdravotních potížích Clintonové nehovoří“. A přitom se jedná o „téma číslo jedna“.

Trump a jeho souputníci začali ihned prohlašovat, že se zdravotní stav Clintonové jen zhoršuje a že „nemá dostatek síly“ na to, aby ve svých 68 letech vedla zemi. Tým Clintonové na to reagoval slovy, že její (Clintonové) sedmdesátiletý oponent spřádá konspirační teorie.

Pro českého čtenáře může být na celé věci zajímavá zejména jedna věc, které si všiml i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Je ironií osudu, že poslední hřebíček do rakve prezidentských ambicí Hillary zatloukl její příznivec, český imigrant Zdeněk Gazda. To je jak z Cimrmana,“ napal na svůj facebook český novinář.

Onen "poslední hřebíček" se může vztahovat k celému jejímu úsilí vrátit se po šestnácti letech do Bílého domu. Média zcela vážně spekulují, že nejistý zdravotní stav Clintonové může být tím rozhodujícím faktorem, který překlopí vyrovnaný souboj na stranu Donalda Trumpa. Server Novinky.cz upozornil, že tyto speklulace se objevují už i v deníku Washington Post, který jinak demokratické kandidátce přeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…