Jak z blázince, když to poslouchám. Petr Nárožný učinil po čase vystoupení k politice

12.04.2017 8:00

Herec Petr Nárožný v rozhovoru pro Vitalplus.org mimo jiné vzpomínal na druhou světovou válku. „Jsem válečné dítě,“ řekl s tím, že jako malý byl asi tři roky v Německu. Tam zažil spoustu souborů stíhačů, viděl ruské zajatce, pamatuje si však dle svých slov i pražskou revoluci.

Jak z blázince, když to poslouchám. Petr Nárožný učinil po čase vystoupení k politice
Foto: Miroslav Malec
Popisek: Petr Nárožný

V rozhovoru se Nárožný zaměřil také na skutečnost, že mladou generaci nezajímá naše nedávná historie. „Nejbližší historie, řekněme do třiceti, padesáti let, tedy zhruba životní éra rodičů, opravdu děti a studenty nezajímá. Vím, jak mně přišli komičtí legionáři v těch svých uniformách, k tomu ovinovačky a klobouky. Celá první světová válka, kterou jsme my neprožili, nám připadala taková až trochu směšná,“ zmínil k první světové válce a uvedl, že byl naivní a hloupý. 

„První světová válka byla opravdu strašný mlýnek na maso, historici jí říkají ‚matka katastrof‘ a dá se říci, že rokem 1914 skončil starý svět. Myslím, že my, dnešní Evropané, bychom nevydrželi ani polovinu toho, čím prošli naši dědové. Jenom bych dodal, že většinu dnešních studentů nezajímá historie vůbec, dokonce naprosto nechápou, že by ji měli v nějaké míře znát,“ dodal.

Anketa

Hitler nikdy nepoužil chemické zbraně způsobem, jako Bašár Asad. To řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer, vzápětí se omluvil. Co vy na to?

hlasovalo: 5504 lidí

Následně se zaměřil na vědomé falšování historie, které dělali nacisté a komunisté. „Různorodá interpretace ja také dána tím, že jeden historik přikládá větší váhu jinému faktu než druhý. Právě v tom vidím půvab této humanitní vědy. Ano, není to matematika, kde 1+1=2, v Praze jako v Japonsku. Na to byl krátký i Josif Vissarionovič,“ dodal. 

Podíval se také na listopad 1989 a pád komunismu. „Lidé, kterým v roce 1989 ukradli smysl života, jsou rozzuřeni na celý svět. Že oni zničili, a často doslova, život jiným, na to už dávno zapomněli,“ uvedl Nárožný. 

Vyjádřil se však rovněž k důvodům vzniku sociálního hnutí v 19. století, kdy se podle něj sociální spravedlnost snaží napravit ten hendikep, kteří mají mnozí už tím, kde či komu se narodili. „Ale teď už to převážilo do socialistického běsnění, kdy se lidem v továrnách říká, že jsou vykořisťováni jako před 150 lety. Sociální spravedlnost je dnes heslem, pod kterým se schová skoro všechno, a národohospodáři marně varují, že se dá takto zničit ten největší poklad, který lidstvo má – tedy tvořivost, chuť vymýšlet, podnikat, realizovat se. To se daří především ve svobodné společnosti, která není skrz naskrz svázaná nekončícími regulacemi,“ zmínil Nárožný. 

Závěrem pak došlo i na migrační krizi. „Nemám, co bych dodal, vše už se řeklo, už je to zanalyzované, už se ví, co dělat, ale nedělá se nic a čeká se na zázrak. Řešíme kouření v restauracích a novou směrnici EU o kroužkování papoušků Žako. To prosím není vtip, před pár týdny se o tom hodně diskutovalo na Českém rozhlase Plus. Poslouchal jsem diskusi a nejdříve jsem si myslel, že jde o přímý přenos z nějaké psychiatrické léčebny,“ uzavřel populární herec.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…