Jak za Husáka! Kandidát TOP 09 a spol. vyhozen z muzea a nastala volební bouře

15.09.2020 7:20

V Jihomoravském kraji v krajských volbách kandiduje TOP 09 spolu se Zelenými. Jednomu z místních politiků, Jiřímu Kacetlovi, je teď věnována značná pozornost. Historik a překladatel pracoval ve znojemském muzeu, ale už nepracuje. Dostal padáka. Prý kvůli svým názorům. A na internetu se brzy poté objevila petice, ve které se stovky lidí Kacetla zastávají a varují před návratem praktik minulého režimu.

Jak za Husáka! Kandidát TOP 09 a spol. vyhozen z muzea a nastala volební bouře
Foto: archiv J. Kacetl
Popisek: Jiří Kacetl

Jiří Kacetl je zastupitelem města Znojma a kandidát TOP 09, Zelených, Idealistů, Liberálně ekologické strany (LES) a Moravského zemského hnutí do zastupitelstva kraje, ale také je to historik a překladatel. Před pár dny se dozvěděl, že ho čeká výpověď ze zaměstnání. Prý pro nadbytečnost, Pracoval ve znojemském muzeu, kde organizoval řadu akcí a připravil několik publikací. Sám za výpovědí k 31. říjnu tohoto roku cítí především politický tlak.

„Prý jsem nadbytečný. Těžko popsat pocit, který zažívám po dvanácti letech, kdy jsem pro muzeum dýchal a považoval jej za svoji druhou rodinu. Pořád si myslím, že se z toho špatného snu probudím. Věděl jsem, že místní politika ve Znojmě byla vždy dost nevybíravá, ale pořád jsem se utěšoval, že návrat k praktikám husákovských normalizátorů z let 1969/1970 není v demokratických poměrech možný. Mýlil jsem se,“ napsal na sociální síti Facebook.

Jiří Kacetl o svém vyhazovu

Ve Znojmě od roku 2010 vládnou starostové v barvách sociální demokracie. Momentálně nejvyšší post zastává Jan Grois.

Kacetla se zastali členové Okrašlovacího spolku ve Znojmě a poukázali právě na to, že v tomto městě už deset let hraje politický prim sociální demokracie. Za Kacetlovým vyhazovem může podle spolku stát radní jihomoravského kraje Tomáš Soukal (ČSSD), který má na starosti oblast kultury a památkové péče.

„Vše nasvědčuje tomu, že Kacetlův vyhazov má špinavé politické pozadí. Kromě práce v muzeu je Jiří Kacetl totiž aktivním členem Zastupitelstva města Znojma, od roku 2010 v opoziční lavici proti znojemské ČSSD. Od roku 2016 je také místopředsedou poradní komise pro kulturu a památkovou péči Rady Jihomoravského kraje a s radním Soukalem se na mnoha věcech nedokázali shodnout,“ uvedli členové spolku taktéž na sociální síti Facebook.

Spustili proto petici, v které proti vyhazovu opozičního zastupitele ze znojemského muzea protestují a všechny, kdo se Kacetla chtějí také zastat, žádají o podpis. 

„S Kacetlovým vyhazovem z muzea jako spolek zásadně nesouhlasíme. Již jsme poslali hejtmanovi kraje JUDr. Šimkovi protestní dopis. Dnes jsme založili i petici na podporu Jiřího Kacetla a chceme Vás všechny moc poprosit, kdo Kacetlovu práci na poli historie Znojma znáte, abyste tuto petici svým podpisem podpořili též,“ uvedli členové Okrašlovacího spolku. 

Kacetl napsal několik odborných publikací o historii Znojma, vedle toho řadu článků a za 12 let práce v muzeu se zasadil také o pořádání desítek výstav. Má na kontě také velké množství přednášek pro veřejnost.

Jiřího Kacetla se zastal Okrašlovací spolek ve Znojmě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…