Jak ze sebe miliardář udělal drobného střadatele. Ekonom vysvětlil, co přivedlo Andreje Babiše do problémů

16.02.2017 16:01

Ekonom Pavel Kohout se obsáhle vyjádřil ke kauze Babišových korunových dluhopisů, které nakoupil mezi lety 2012 až 2014 od své společnosti Agrofert. Jelikož šlo o dluhopisy za přibližně miliardu a půl, Babiš ušetřil desítky milionů korun na daních, protože korunové dluhopisy byly od zdanění osvobozeny. Je takové jednání v pořádku?

Jak ze sebe miliardář udělal drobného střadatele. Ekonom vysvětlil, co přivedlo Andreje Babiše do problémů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Pavel Kohout

Možnost vydat korunové dluhopisy existuje v české legislativě od roku 1993. Dlouho ji však nikdo nevyužíval. Začal s tím až Miroslav Kalousek (TOP 09) jako ministr financí, aby pomohl drobným střádalům, jak se sám vyjádřil. Tuto možnost však využil i opravdu velký střádal a druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš (ANO), když nechal svůj Agrofert vydat korunové dluhopisy asi za 3 miliardy a posléze si jich sám přibližně polovinu koupil.

Ekonom Pavel Kohout, jinak také jeden ze zakladatelů strany Realisté v čele s Petrem Robejškem, má za to, že stávající ministr financí jen využil možností, které mu nabízela Česká republika. Nejednal v rozporu se zákonem, takže po právní stránce je vše v pořádku. Otázkou je, zda bylo jeho jednání etické.

Rozhovor s Pavlem Kohoutem naleznete zde

„Andrej Babiš využil daňové výhody, která zde legálně existovala,“ řekl ekonom Kohout v Interview Plus na vlnách Českého rozhlasu. „Ale ne vše, co je legální, je zároveň hezké. Žádný zákon, s odpuštěním, nezakazuje se při jídle rýpat v nose, ale hezké to není,“ dodal. Ekonom se tedy domnívá, že se Babiš obrazně řečeno absolutně legálně veřejně rýpal v nose.

Babiš ovšem nebyl sám, korunové dluhopisy nakoupily desetitisíce občanů. Stát tak přišel o miliardy korun na daních. Legálně. Zákonodárce zřejmě moc nevěnoval pozornost problematice zdanění cenných papírů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…