Jaká hanba být v Evropě sami, jen se Slováky a Maďary. Jakub Patočka, člen ČSSD, píše spolustraníkům

12.09.2015 15:17

Šéfredaktor Deníku Referendum a současně člen sociální demokracie se zostra pustil do své domovské strany kvůli uprchlíkům. To, že se k nim ČSSD nestaví nijak zvlášť vstřícně, ji podle Patočky jednoznačně uškodí, protože nálady voličů se rychle mění a stran bude potřebovat podporu idealistů, kteří budou naklonění vstřícnému postoji k uprchlíkům.

Jaká hanba být v Evropě sami, jen se Slováky a Maďary. Jakub Patočka, člen ČSSD, píše spolustraníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Ve Velké Británii se stal předsedou Labouristů Jeremy Corbyn, který získal post předsedy strany britských socialistů už v prvním kole. Za zmínku přitom stojí, že zpočátku byl považován za outsidera, ale pomohlo mu přímočaré vyjadřování a idealisté, kteří za ním stáli. Crbyn se staví velmi vlažně k EU, volá po zestátňování majetku a odmítá politiku škrtů.

Toto Patočka připomíná ještě s jednou věcí. I současnému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi pomohli především zapálení idealisté, když se ho Michal Hašek pokusil "politicky popravit" a jejich pomoc bude prý Sobotka potřebovat i v budoucnu.

"Atmosféra v Evropě, pokud jde o uprchlíky, se doslova překotně mění, a začínáme to pociťovat i v jinak dosti zpozdilých a izolovaných českých zemích. Je navíc jasné, že téma jen tak nezmizí. Největší uprchlická vlna od II. světové války se zřejmě stane jedním z ústředních politických témat příštích několika let. ... Dlouhou dobu českou společnost ovládal „strach z neznámých jiných lidí“. Ten dnes ovšem rychle střídá „soucit s bližním v nouzi“. Ohromná evropská vlna solidarity zasahuje i české země," míní autor.

Celý text najdete zde

Ke změnám nálad přispívají především osobní příběhy uprchlíků, které "berou za srdce". Lidé už v běžencích nevidí nebezpečné teroristy, ale muži, ženy a děti, jako jsme my, kteří nechtějí nic víc, než život v míru. A ten jim Evropa dát může. Podle Patočky by to měla udělat. Smutnou skutečností ovšem je, že se Česká republika prozatím chová úplně jinak. Podle autora se k uprchlíkům chováme co nejodporněji v naději, že si to mezi sebou řeknou a napříště se Česku vyhnou.

"Česká republika působí zbytečné a hrozné útrapy lidem v nouzi a ministerstvo vnitra se tím na svých stránkách ještě chlubí. Jak už jsme několikrát poznamenali, osobní odpovědnost za to nese vedoucí Odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman. Ministr Chovanec by ho měl okamžitě nahradit některým z odborníků v občanském sektoru. Když už z žádných jiných důvodů, pak i proto, že právě Haišmanovo počínání představuje zásadní ohrožení slušného volebního výsledku ČSSD v příštích volbách," míní Patočka. Idealistům se to totiž ani trochu nelíbí.

Němci se možná trochu bojí

Naproti tomu v Německu uprchlíky vítají a to hned z několika důvodů. Tím, prvním je humanita sama o sobě. Člověk chce pomoct člověku, tím druhým může být ekonomický kalkul. V tuto chvíli přicházejí do Německa především syrské elity, které bude dobré získat na svou stranu. A nakonec k tomu možná Němce vede i stud z toho, jak se chovali k Řecku a v očích mnoha Evropanů se tak změnili v "obludy". Chtějí si tedy napravit reputaci.

Naproti tomu Bohuslav Sobotka se dnes spojuje se slovenským a maďarským premiérem, místo toho aby se postavil po bok Německu a Rakousku. Správný sociální demokrat by měl uprchlíky vítat a měl by se také starat o to, aby se tu cítili dobře a chtěli v této zemi zůstat. Pokud si to ČSSD rychle neuvědomí, hrozí jí, že skončí zapomenuta v propadlišti dějin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…