Jaká privatizace? Loupež to byla. Bakala patří před soud, a mnozí další taky. A ti "uprchlíci" v drtivé většině žádnou pomoc nepotřebují. Poslankyně Lorencová odpovídá

08.12.2016 15:15

Poslankyně hnutí ANO Jana Lorencová, která se velmi ostře staví proti migrační krizi, se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozhodla odpovědět čtenářům na jejich dotazy.

Jaká privatizace? Loupež to byla. Bakala patří před soud, a mnozí další taky. A ti "uprchlíci" v drtivé většině žádnou pomoc nepotřebují. Poslankyně Lorencová odpovídá
Foto: ČTK
Popisek: Jana Lorencová

Jeden z dotazů směřoval na OKD. „Ponese někdo za výrazně podhodnocený prodej politickou odpovědnost?“ ptal se čtenář a zároveň jej zajímalo i to, zda se někdy bude zpovídat ze svého postupu uhlobaron Zdeněk Bakala, jenž za kauzou OKD stojí. 

„To, co se u nás odehrálo v rámci tzv. privatizace, patrně nemá ve světě obdobu. V mnoha případech šlo o něco, co nemohu nazvat jinak než loupež,“ zmínila Lorencová. Ona sama by si přála, aby nejen Bakala, ale s ním řada dalších byli postaveni před soud a aby se museli zodpovídat z toho, co udělali.

„Pravda ale je, že to umožnily většinou zákony, přijaté v devadesátých letech, za něž se to, co každý normálně uvažující člověk viděl jako krádež, schovalo a tvářilo se to jako ‚legální podnikání‘,“ zmínila Lorencová s tím, že spolu s dalšími kolegy podepsala před pár týdny návrh zákona o nepromlčitelnosti trestných činů, k nimž v souvislosti s privatizací došlo. „Návrh by se měl dostat na pořad některé z příštích schůzí Sněmovny, i když s ním vláda vyslovila 5. prosince t. r. nesouhlas,“ zkonstatovala.

„Z mého pohledu byly jednoznačně porušeny i tehdy platné zákony a dodnes mne nikdo nepřesvědčil, že k privatizaci OKD došlo v souladu se zákony. Takže kdo je skutečným vlastníkem OKD? To je otázka, na kterou je třeba odpovědět. Doufám, že se to konečně tentokrát podaří. A že nám už konečně někdo řekne, jak se stalo, že do soukromých rukou ‚spadlo‘ jaksi nádavkem, bez evidence, bez ocenění tisíce hektarů pozemků, několik tisíc nebytových prostor, rekreační střediska OKD atd. To samo o sobě mělo pomalu takovou cenu, jakou stát získal za celé OKD!“ dodala také v celé věci Lorencová.

Další ze čtenářů se Lorencové zeptal, proč po několika výhrůžkách odchodem z vlády dál zůstává hnutí ANO v koalici. „Podle mě to s vaší vládou půjde nyní od 10 k 5, a to jste měli tak dobře našlápnuto,“ myslí si.

„Sám vidíte, že to s touto koaliční vládnou od desíti k pěti nejde,“ zmínila Lorencová v odpovědi na čtyři měsíce starý dotaz.

A samozřejmě přišla řeč i na uprchlíky. „Domníváte se, že je reálné zajištění občanské evidence běženců?“ zeptal se čtenář, podle jehož názoru je nutné průběžně monitorovat počty a umístění zejména muslimských přistěhovalců. „Toto ústředí by mělo přijímat od občanů informace, ověřovat je a následně zveřejňovat v médiích. Vše je nutno zajistit v předstihu, protože Brusel připravuje zákony, které omezí jakékoli aktivity směřující proti jeho záměrům,“ domnívá se.

„Souhlasím prakticky se vším, co sám navrhujete. Žijeme v poněkud divné době, že? Jenomže to říká každá generace,“ zkonstatovala Lorencová. Ona sama by se přikláněla k tomu, aby ti, kteří opravdu pomoc potřebují, po předem stanovené „zkušební lhůtě“ složili něco jako slib věrnosti zemi, která jim poskytla pomoc.

„Slib, že budou dodržovat její zákony a ctít její zvyklosti. Podle mne jich ale skutečnou pomoc potřebuje jen poměrně malé procento. Pokud jde o informovanost prostřednictvím médií, nevím, co na to říct, sám nejlíp vidíte, jak některá média o problému, a že to problém je, informují,“ uzavřela.

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…