Jaká ruská propaganda? Z USA přišel názor, který Bílý dům jistě neschválí

01.07.2015 11:01

Američtí publicisté Paul Craig Roberts a Stephen Lendman tvrdí, že západní média šíří tvrdou propagandu a záměrně zamlčují pravdu. Za hlavní zdroj propagandy oba považují Washington, který prý ovládá západní média.

Jaká ruská propaganda? Z USA přišel názor, který Bílý dům jistě neschválí
Foto: Fox News
Popisek: Logo americké TV stanice Fox News

Podle Robertse je možné se dozvědět pravdu na méně známých serverech či na ruském zpravodajském kanálu RT. Naopak server EU Observer považuje za loutku ovládanou Američany. „Na jejich příkaz také EU Observer dehonestoval RT a Sputnik News s tím, že údajně šíří výmysly a nenávist mezi své evropské čtenáře a diváky. Často se v obou ruských médiích objevuji a nikdy jsem tam neslyšel ani slovo nenávisti nebo propagandy. Tu šíří vláda ve Washingtonu, nikoli ruská vláda. Západním prestitutům se podařilo zmanipulovat celý mediální svět. A to dokonce i v případě tzv. nezávislých médií. Stal se tak v případě neexistujících zbraní hromadného ničení v Iráku a chemických zbraní v Sýrii, které měl Asad použít proti vlastním lidem,“ konstatuje Roberts.

Celý text v angličtině je ZDE

Zmíněný internetový server EU Observer kritizuje také americký novinář Stephen Lendman, který považuje jeho údajnou nezávislost za nesmysl. „Vždyť jeho editorka Lisbeth Kirková je manželkou bývalého dánského člena Evropského parlamentu Jense-Petera Bondeho,“ píše Lendman a upozorňuje na plán Evropské unie čelit údajné propagandě z ruské strany. „V rámci těchto návrhů chtějí představitelé EU vysílat do bývalých sovětských republik svoji verzi pravdy. Stručně řečeno, budou opakovat své lži tak dlouho, dokud jim tamější obyvatelstvo neuvěří. V jednom bodě se např. píše, že by měli konzumenti tohoto vysílání pochopit, jaké pozitivní dopady budou mít ekonomické reformy podporované EU na jejich životy. Přitom je opak pravdou,“ tvrdí Lendman.

Lendman poukazuje na to, že média typu Sputnik News, RT a některá nezávislá americká média si získavají čím dál tím větší podporu. „Stále více lidí totiž se chce dobrat skutečně pravdy. Chtějí vědět o věcech, které mají vliv na jejich životy. Těžko se to dozví Britové z BBC, která je jen takovou americkou verzí televize Fox News. Editorka RT Margarita Simonyanová nedávno uvedla, že Velká Británie zaměstnává skupinu 1500 lidí, kteří bojují proti Rusku na sociálních sítích. Podobná skupina byla zřízena i v rámci NATO. Nedávno odstartovala Deutsche Welle televizní kanál v angličtině, jenž jde přímo proti RT. Ve stejnou dobu šíří BBC a Euronews zprávy v ruštině. I po tom všem si EU stále stěžuje, že v informační válce prohrává. Evropská unie by si spíš měla uvědomit, že roste počet lidí, kteří mají plné zuby jejích lží. Lidi požadují spolehlivá média a nikoli propagandu maskovanou za novinařinu,“ píše Lendman.  

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…