Jaké to je, když je u českého soudu vyslýchán agent CIA

20.03.2014 12:53

Středa byla pro senát soudce Stanislava Králíka i diváky, sledující kauzu Tatra, jistě nezapomenutelná: Bylo to určitě poprvé, co na vlastní oči viděli pravého a skutečného špióna Ústřední zpravodajské služby USA - známé to CIA. Vypovídal totiž Duncan Sellars, ředitel americké pobočky Tatra. A pověst profesionálního lháře, jak se agentům také přezdívá, Sellars v Praze bezesporu potvrdil.

Jaké to je, když je u českého soudu vyslýchán agent CIA
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

O tom, že se jedná skutečně o nefalšovaného špiona kontroverzní CIA, v minulosti operujícího mimo jiné v Jihoafrické republice a Nikaragui, informoval soud v lednu při svém výslechu další vyslýchaný Američan Ronald Adams. Sellars to navíc na přímou otázku položenou u soudu potvrdil: „Jsou určité záležitosti, ohledně kterých musím zachovávat mlčenlivost,“ viditelně nerad odpověděl Sellars. Později připustil, že je specialistou na tzv. psychologické operace PsyOps.

Duncan Sellars, stejně jako před dvěma dny jiný americký svědek obžaloby Cabaniss, odmítl z údajných zdravotních důvodů vypovídat vestoje. K soudu však přišel po schodech do druhého patra po svých.

Výpovědi Američanů se v mnohém lišily

Podle Sellarse nejprve Cabaniss, kterého vzal na schůzku s českou vládní delegací v Centerville svým vozem, mluvil krátce s tehdejším premiérem Topolánkem o programu protiraketové obrany. Byl to prý Topolánek, který Cabanisse ve věci, týkající se nákupu vozů Tatra, odkázal na Bartáka. „Barták prohlásil, že by za několik miliónů dolarů mohl být problém vyřešen,“ uvedl před soudem Sellars, který na dotaz soudce ale nevyloučil i možnost, že se jednalo o žert. Sellars rovněž připustil, že se nemuselo jednat o úplatek, ale o nabídku soudního smíru. Na další přímý dotaz soudce pak ovšem uvedl, že si je jistý, že se v žádosti jednalo o dolary, nikoliv o koruny.

„Vysvětlete mi, proč o věci vždy vypovídáte jinak?“ otázal se ho pak soudce, načež se Sellars zmohl jen na tvrzení o výpadku paměti z dlouhé doby a na to, že něco říkal pro média a něco jiného do výslechů. O hodinu později už ale vše bylo zase jinak, a Sellars opět připustil, že se spíše jednalo o koruny. (Otázka korun versus dolary je přitom docela podstatná z hlediska trestní kvalifikace - pozn. red.)

Co už ovšem vůbec nedokázal Sellars vysvětlit, je to, na co by peníze, o něž si měl Barták říci, měly být určeny. V původní výpovědi měl totiž uvést, že za to, že Tatra projde armádními zkouškami. V době setkání na americké střelnici už ale Tatra měla tyto zkoušky několik měsíců za sebou. A úspěšně.

Také obhájce Monsport několikrát nachytal exagenta Sellarse při nepravdách, když ho konfrontoval s jeho předchozími výpověďmi před policií. Sellars rovněž odhadl dobu svého pobytu na střelnici spolu s Cabanissem na asi 15 minut, exvelvyslanec přitom před dvěma dny u soudu tuto dobu precizoval na 1,5 hodiny a netrefil se ani do popisu situace, která předcházela údajné žádosti o úplatek.

Sellars potvrdil roli Mladé fronty.

„V autě se mně pak Cabaniss zeptal, zda jsem to slyšel. Řekl jsem, myslíš to o té platbě peněz? A on řekl ano a dodal další informace o tom, jak se obchoduje v České republice. Tvrdím, že nic takového jsem nikdy v životě neslyšel, navíc od vysokého státního úředníka,“ řekl Sellars. Sám však ve své výpovědi uvedl, že nakonec Tatrovka celou zakázku bez problému dokončila, aniž by musela cokoliv zaplatit.

Na dotaz soudce Králíka, proč tedy tuto věc neoznámili, Sellars jen řekl, že tehdy nic neučinili. O okolnostech, proč nakonec došlo s téměř tříletým zpožděním o nahlášení údajného incidentu, Sellars uvedl, že na Američany obrátil novinář Jan Kroupa s tím, že má v ruce odposlechy telefonních hovorů prokazující účast Tatry na korupci. To je prý přimělo, aby o dva roky staré záležitosti učinili Kroupovi prohlášení.

Fungovala „západní cesta“

Velká část výslechu Sellarse byla směřována do fungování americké pobočky Tatry. Jak uvedl Sellars, Tatra Americas nikdy neučinila žádný obchod a neprodala jediné vozidlo, přesto jí česká Tatra zasílala na její provoz měsíčně částku okolo 40000 amerických dolarů, což je skoro milión korun. Barták tak při konfrontaci se svědkem obžaloby Sellarsem tuto situaci přirovnal k tunelování Tatry v rámci dodávek vozidel Tatra do Indie, kdy vysávání peněz z Tatry přes londýnskou společnost Vectra Limited patřící akcionáři Tatry Rishimu nazval „východní cestou“.

Stejné vysávání peněz z Tatry prostřednictvím americké dceřiné pobočky podle něj pak bylo „západní cestou“. Při znalostí faktů, přiznaných při výslechu jak exambasadorem Cabanissem, tak exagentem Sellarsem, se už nelze divit tomu, že Tatra, jedno z posledních českých „rodinných stříber“, skončila bankrotem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…