Jakého laureáta měl Sobotka Zemanovi hodit na hlavu? Anketa Patočkova serveru přinesla pozoruhodné názory

01.11.2015 14:45

Stejně jako loni i letošní předávání státních vyznamenání z rukou Miloše Zemana vyvolalo rozporuplné reakce. Deník Referendum se proto zeptal několika osobností, jaká že jména neměl premiér Zemanovi spolupodepsat a proč. Z ankety vyplývá, že nejvíce vadí jména Jiří Mánek a Miroslav Toman.

Jakého laureáta měl Sobotka Zemanovi hodit na hlavu? Anketa Patočkova serveru přinesla pozoruhodné názory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu

Udělení státních vyznamenání patří mezi kontrasignované pravomoci, společně s prezidentem je tedy musí podepisovat i ministerský předseda. Podle Deníku Referendum ale Bohuslav Sobotka selhal, když Miloši Zemanovi podepsal všechny jeho volby, včetně těch nejpochybnějších. Server význačného pražského sociálního demokrata Jakuba Patočky tedy uspořádal mezi osobnostmi anketu, jaká jména by na Sobotkově místě odmítly kontrasignovat.

„Uveďte mi námitky, uvedu vám důvody, proč prezidentovu volbu považuji za oprávněnou, i když ne vždy souhlasím,“ řekl Referendu filozof Erazim Kohák s tím, že rozhodnutí o tom, koho vyznamenat, je čistě na Zemanovi. „To se, myslím, nejvíc potřebujeme učit: pochopit důvody i pro názor, který nesdílíme,“ dodal.

Oproti tomu historička umění Milena Bartlová se se seznamem nevhodně oceněných poměrně rozjela. „Nemohou být vyznamenávány osoby, které se zasloužily pouze o prezidentovo přátelství nebo o jeho volební úspěch, letos tedy Čech a Toman a možná i další, těžko říci,“ sdělila internetovému deníku a podotkla, že by podle ní neměli být vyznamenáváni bývalí ministři, úspěšní podnikatelé a lékaři ani populární umělci a sportovci. „Stát by měl spíše vyzdvihovat ty, kdo nejsou dostatečně doceněni jinak,“ vysvětlila a poznamenala, že neměli být vyznamenáni ani končící plzeňský biskup Radkovský či novinář Petránek, protože jejich činnost prý postrádá něco výjimečného. 

„V žádném případě nemají být oceňováni lidé, jejichž činnost byla výrazně antiekologická, tedy Mánek s Binderem,“ dodala.

Celý výsledek ankety si můžete přečíst ZDE.

Nda jménem Jiří Mánek se pozastavil i programový ředitel hnutí DUHA Jiří Koželouh, ze kterého má prý zvednuté obočí. Ten se ale k nikomu dalšímu už nevyjádřil, a tak dalším, komu se nelíbí jméno někdejšího ředitele národního parku Šumava, je poslanec a bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška (ANO). Podle něj si totiž Zeman hraje se svými pravomocemi jako orientální despota. „Na příkladu ignorování povinností při jmenování profesorů je vidět, že nectí ani to, co by podle zákona měl, na příkladu ocenění je patrná svévole srovnatelná s Klausovou amnestií,“ sdělil Referendu a poznamenal, že mu vadí i jméno normalizačního ministra Miroslava Tomana.

Toman vadí i poslednímu dotazovanému, disidentovi a bývalému předsedovi Senátu, Petru Pithartovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…