Jako když vlčí štěně jásá, že se rozpadá smečka... Bakalův novinář vypráskal české politiky jásající nad Trumpem

24.01.2017 18:55

Nad tím, jaké budí nadšení Donald Trump u některých českých politiků, se na serveru iHned.cz zamýšlí komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Jako když vlčí štěně jásá, že se rozpadá smečka... Bakalův novinář vypráskal české politiky jásající nad Trumpem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Donalda Trumpa

Podle něj je Trump součástí vlny, kterou nejlépe demaskoval slovenský karikaturista Marian Kamenský. Na jeho kresbě je houf politiků, kteří křičí: „America First!“, „England First!“, „France First!“ a tak dále. Ke znepokojení by nám prozatím mohlo stačit, že někteří z „XY First!“ politiků jsou už u moci, jiní se k ní derou. Co až u ní houfně budou? Budou brát ohled na malé země, ke kterým patříme i my? ptá se Honzejk.

  • Celý text je ZDE

Přiznává, že „America First“ je jenom heslo, ale hesla vždy nesou nějakou ideu, či aspoň její ozvěnu, která se může kdykoli zhmotnit. V tomto případě hrozí zhmotnění amerického izolacionismu a následné rozklížení Západu. Opravdu těžko se chápe, jak tomu může někdo v Česku tleskat, píše Honzejk. Zdejší nadšení nad Trumpem volajícím „America First!“ a zpochybňujícím NATO je podle něj podobné, jako by svéhlavé vlčí štěně jásalo, že se rozpadá smečka, protože si myslí, že nadcházející tuhou zimu přežije lépe o samotě.

Ti, kdo se u nás chtějí svézt po zvedající se nacionalistické (či eufemisticky řečeno vlastenecké) vlně a konjunkturálně volají „Česko First!“, si možná namlouvají, že může vzniknout jakási globální nacionalistická internacionála, v jejímž rámci k sobě budou chovat nacionální egoisté hluboký a vzájemně výhodný respekt. Podle Honzejka je to naivní. Nacionalismus, který by bral ohledy na cokoli jiného než na sebe, jsme zatím v dějinách nepoznali. Zato jsme poznali nacionalismy, které, maskujíce se jako vlastenectví, zvolna přerůstaly v šovinismus. Jásat nad posilováním nacionálních proudů v dnešním světě je možná romantické, ale zcela jistě nemoudré. A přispívat k těmto proudům vlastním potůčkem je vysloveně proti našim zájmům. Neboť onen proud nás nakonec nutně spláchne, varuje Honzejk.

Poukazuje na to, že Donald Trump naráží v USA na silnou oponenturu. Statisíce lidí daly na demonstracích najevo, že jim nový prezident žádnou moc nevrací, že se naopak obávají, že jim mnohé vezme. Americká demokracie je silná, Trumpa nepochybně přežije. Otázkou ale je, zda lze variacím Trumpa efektivně oponovat například v desetimilionové zemi s nesrovnatelně vyšším dosahem centrální moci a nesrovnatelně mělčími kořeny demokratických institucí, obává se Honzejk.

Historická zkušenost podle něj povzbudivá není. Pokud se někdo v Česku raduje z Trumpa a ostatních nacionalistů, je podle Honzejka buď naivní, nebo rovnou nebezpečný. Důvod najdeme v pointě karikatury zmíněné v úvodu. Na pozadí všech politiků, křičících „America First!“, „England First!“, „Holland First!“, vylézá z hrobu knírkatý muž a říká: „Tady se nedá spát, když je tu tolik řevu…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…