Jako kovbojka: Jak se zrodil skandál s ulitými penězi. Podrobný průběh

05.04.2016 8:52

Za jedním z nejmasovějších úniků dat v historii stojí více než rok tvrdé práce 400 novinářů z 80 zemí světa. Od toho momentu, kdy anonymní zdroj předal německým žurnalistům Süddeutsche Zeitung 11,5 milionů dokumentů z databáze právní firmy Mossack Fonseca, uplynulo již více než 12 měsíců. Mezinárodní kooperace, která stála za zveřejněním usvědčujících materiálů, se odehrávala v měřítku, které nemá v historii obdoby.

Jako kovbojka: Jak se zrodil skandál s ulitými penězi. Podrobný průběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Zdroj si za svou službu nežádal ani finanční kompenzaci, ani nic jiného, tedy kromě pár bezpečnostních záruk,“ uvedl v pondělí na svých stránkách německý deník. Anonym trval na šifrované formě komunikace a na tom, že se nikdy neuskuteční žádná setkání. Zjevně měl důvodné podezření k tomu, že zveřejnění dokumentů může ohrozit jeho život. Přesto se tak rozhodl učinit. „Chci tyto zločiny zveřejnit,“ vysvětlil anonymní zdroj své pohnutky.

V období několika měsíců novináři Süddeutsche Zeitung obdrželi kolem 11,5 milionů dokumentů, jejichž původ sahal až do 70. let minulého století. Jednalo se zejména o záznamy e-mailových konverzací, PDF soubory, fotografie a záznamy z interní databáze panamské právní firmy.

Takovým množstvím dokumentů se samotní novináři německého deníku nemohli sami probrat. Z toho důvodu svolali Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), v rámci kterého koordinovali veškeré své kroky. Tím byla vytvořena síť zhruba čtyř set novinářů z 80 zemí světa, kteří strávili měsíce důkladným pročítáním dokumentů a skládáním střípků do mozaiky, která ve finále vytvořila celý obraz, jež světovému čtenářstvu v pondělí prezentovala světová média.

Že se jednalo o vskutku kolosální operaci, je možné usoudit již z toho, jací giganti se do projektu zapojili; mediálními partnery projektu se stali například: britský Guardian a BBC, El Confidencial ze Španělska, francouzský Le Monde a další.

Ani samotné vytvoření mezinárodní sítě simultánně pracujících žurnalistů by ovšem na tak velký úkol nestačilo. Obrovský objem a komplexita dokumentů novinářům znemožnila k úkolu přistoupit za použití klasických manuálních technik. Bylo třeba do práce zapojit složitý počítačový systém připomínající ty, který používají tajné služby, právní firmy a velké korporace. Teprve to novinářům umožnilo efektivně filtrovat záplavu dokumentů.

Novináři, kteří se na projektu podíleli, se o svých zjištěních pravidelně informovali na setkáních ve Washingtonu, Mnichově, Lillehammeru a Londýně. Výsledkem mezinárodní spolupráce stovek žurnalistů, která nemá v historii obdoby, bylo objevení téměř 214 000 offshorových společností, které jsou napojeny na lidi z více než 200 zemí světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…