Jako premiér musíte ty úředníky, starosty, hejtmany a ministry tlačit a sedět na nich. Andrej Babiš chce být v čele vlády jen čtyři roky, ale má to stát za to

07.10.2017 9:28

V případě, že se šéf hnutí ANO Andrej Babiš stane premiérem, tak po čtyřech letech v politice skončí. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní deník Právo.

Jako premiér musíte ty úředníky, starosty, hejtmany a ministry tlačit a sedět na nich. Andrej Babiš chce být v čele vlády jen čtyři roky, ale má to stát za to
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Kdyby Babiš vyhrál volby a byl pověřen sestavováním vlády, což, jak říká, rozhodně není jisté, nevnímá důvody, proč by vládu neměl sestavovat. A to i přesto, že má na krku trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. 

„Česko si v prvé řadě zaslouží dobrého premiéra. Pokud bych tu šanci dostal já, tak vám garantuji, že udělám všechno pro to, abych byl tím nejlepším premiérem. Dám tomu ještě víc, než když jsem byl ministrem financí, který vybral na daních od nástupu do konce letošního září 195 miliard navíc, snížil státní dluh o 73 miliard, loni hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy, za což mě pan Sobotka na příkaz té korupční hydry, která naši zemi dusí už 27 let, vykopl z vlády,“ řekl Babiš s tím, že bude jen na lidech, jestli mu dají šanci, aby ukázal, že by uměl řídit vládu jako jeden tým.

V případě, že by se stal na čtyři roky premiérem, tak by pak skončil. „Vždyť by mi v té době bylo 67 let. Taky bych chtěl mít chvíli normální život, věnovat se rodině i firmě,“ dodal. V případě, že by skončil v opozici, tak by se ještě o svém konci v politice rozhodoval. 

Následně se vyjádřil i k otázce, zda, kdyby byl jedinou překážkou pro vznik vlády vedené ANO, by přenechal křeslo premiéra někomu jinému. „Myslíte, že bych řídil vládu zezadu jako Kaczyński? Jako Bárta řídil Johna, jako Dalík řídil Topolánka, jako Pokorný řídí Sobotku? Nikoho za sebe opravdu nemám a ani mít nebudu. Především by to ale byl podvod na voličích. Šel jsem do toho naplno. Každý ví, kdo jsem a jaké mám majetky. Nemám co skrývat,“ sdělil Babiš, že by se snažil strany přesvědčit, aby do toho s hnutím šly. 

Jako premiér by pak řešil například i chybějící obchvaty, investice do sportovišť, domovů seniorů, škol a školek, sociálních zařízení. „Měli bychom rekonstruovat památky, například celý Terezín. Potřebujeme dostat turisty z Karlova mostu, Telče a Českého Krumlova. Ale to jako premiér musíte na ty úředníky, starosty, hejtmany a ministry tlačit a sedět na nich,“ zmínil Babiš s tím, že není třeba na ně kleknout, ale tlačit. 

„A řešit problémy jako například zneužívání sociálních dávek. Není možné si nadělat děti a pak žít z dávek, aniž bych chodil do práce. Nezaměstnaných je 290 tisíc, ale kolik z nich dělá načerno? Firmy nemají lidi, zanikají řemesla. Proč jsou jiné čekací lhůty na magnetickou rezonanci v jednom kraji než v jiném? Měli bychom motivovat obce a města, aby stavěly byty. Mladým rodinám sice můžeme dát příspěvky a půjčky, ale musejí někde bydlet. To jsou naše problémy, to jsou úkoly pro premiéra a to jsou věci, které by mě bavilo řešit,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …