Jako za komunismu! Bloger Matějka se zhrozil nad dalším návrhem Evropské komise

24.11.2016 17:00

Nad návrhem Evropské komise, aby stát dal lidem povinně práci, se pozastavuje na svém blogu na serveru iDnes.cz bloger František Matějka. „Tam už jsme byli. V padesátých letech,“ zmiňuje. Komunisté podle něj tomu tehdy říkali umístěnka.

Jako za komunismu! Bloger Matějka se zhrozil nad dalším návrhem Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Všichni lidé do 25 let mají do čtyř měsíců od ukončení formálního vzdělávání nebo od okamžiku, kdy se stali nezaměstnanými, získat kvalitní pracovní nabídku, nabídku dalšího vzdělávání, učňovské místo nebo stáž,“ cituje z dokumentu Evropské komise Matějka. Platit to má prozatím pouze v zemích eurozóny. 

„Socialisté a pachatelé dobra všech barev i proti vaší vůli a za vaše peníze rádi převezmou další kus do mozaiky světlých budovatelských zítřků. Zejména když součástí návrhu je prostor pro další masivní přerozdělování peněz,“ zmiňuje další část návrhu Matějka: „Všem lidem se zajistí přístup k cenově dostupným základním službám, mimo jiné k službám elektronických komunikací, energii, dopravě a finančním službám.“

  • Původní text ZDE

Následně pak vzpomíná na komunistické umístěnky – dokumenty, jež obsahovaly údaje, podle kterých byl absolvent vysoké školy nebo výběrové odborné školy umístěn do konkrétního podniku. 

„Tehdejší soudruzi zkrátka věděli nejlépe, jak řešit problémy společnosti podle potřeb tehdejšího státního národohospodářského plánu. Takový podnik pak musel absolventa zaměstnat a poskytnout mu nejen vhodné ubytování, ale i cestovné a náklady na stěhování. Píše se rok 2016 a soudruzi v Bruselu naše staré praktiky oprášili,“ dodává kriticky Matějka. Umístěnky pak byly časem rozšířeny i na umísťování tzv. odborných pracovníků, poznamenává.

„Ambici řídit společnost na základě centralistických plánů měl ostatně například i dokument Evropské komise pod vedením José Manuela Barrosa Evropa 2020. Některé věty jako kdyby vypadly z níže přiloženého náhledu, jen vyměnit ‚lidově demokratická republika‘ za ‚Evropská unie‘. Fakt doporučuji, dnes už je to vlastně jen absurdní seznam něčeho, co není. Stejně jako už nejsou padesátá léta. Jen ty manýry kecat lidem do života a pod hrozbou legalizovaného násilí nutit jedny, aby se postarali o druhé, přetrvávají,“ zmínil. Problémem však podle něj je především to, že školství produkuje lidi pro nepotřebné obory.

„Systém si tak vytváří nové, na něm závislé voliče, kteří považují a budou považovat dotace a veřejné peníze za zdroj své obživy a řešení jejich problémů. Studují měkké obory, jejichž aplikace pohřbívá západní civilizaci, aniž vůbec při výběru studia řeší, zda to, co se naučí, je uživí bez nároku na peníze z cizích peněženek,“ poukázal Matějka. Závěrem pak podotkl, že by si školství zasloužilo odluku od státu, jenže si není jist, zda jsou lidé na takové úvahy připraveni. „Naštěstí si stále více lidí dokáže představit Českou republiku mimo EU. Už abychom byli venku. Tam, kam EU směřuje, tam jsme my už dávno byli. A nebylo o co stát,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…