Jako za totality! Odpůrci dalšího amerického konvoje píší premiérovi

05.09.2015 13:50

Nemluvíte s lidmi, necháte rozhodovat jen vládu a ani parlament nemá čas, aby se vyjádřil. Tato ostrá slova píší premiérovi autoři otevřeného dopisu, v němž se vymezují proti další jízdě konvoje amerických vojáků Českem. Politici by si prý měli uvědomit, že jsou tu pro lidi.

Jako za totality! Odpůrci dalšího amerického konvoje píší premiérovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V září projede další konvoj americké armády. Tentokrát operace nese název Dunajská jízda. A stejně jako při jízdě Dragounské z jara tohoto roku o sobě dávají vědět i odpůrci těchto akcí. Zaslali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) otevřený dopis, v němž mu vyčítají, že nevede dialog s veřejností a ještě nechá členy své vlády vítat v Česku vojáky, kteří prý stojí za problémy v bývalé Jugoslávii i Sýrii.

„My, níže podepsaní zástupci občanských iniciativ protestujeme proti pokrytectví vlády a jejího předsedy, proti zabraňování veřejné debaty v tak podstatné věci, jakou je vstup cizích ozbrojených sil na území ČR. Protestujeme proti využívání naší dálniční sítě k demonstraci vojenské síly, proti vnášení neklidu do již tak neklidné společnosti. Na plnění závazků k NATO, které byly přijaty bez občanů, využívejte odpovídajících neprovokujících prostředků a nezbytný přesun ozbrojených sil jiných států realizujete pomocí železničních sítí,“ stojí v otevřeném dopise premiérovi.

Vyčítají mu, že má konvoj vjet na české území už 9. září a vláda o tom měla jednat 31. srpna. A kde je čas na diskusi s veřejností, na případné vyjádření nesouhlasného stanoviska s Dunajskou jízdou a tak podobně. To, co současná vláda dělá, připomíná prý praktiky předchozího totalitního režimu. Další a další vojenská cvičení navíc vedou jen k narůstání napětí, o což autoři otevřeného dopisu rozhodně nestojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…