Jakub Janda: Dejme peníze na základnu USA v Polsku

13.06.2018 7:00

Zástupce lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda se ve svém komentáři pro server Info.cz vyjádřil k tomu, že Česko by mělo podpořit americkou základnu v Polsku.

Jakub Janda: Dejme peníze na základnu USA v Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Polská vláda navrhuje Trumpově administrativě, aby Američané umístili stálou vojenskou základnu na polském území. Polsko motivované obavou z ruské agrese nabízí dvě miliardy dolarů na provoz takové základny. Nabídka krytí nákladů v takové výši navazuje na volání amerického prezidenta, jenž důrazně a oprávněně kritizuje evropské spojence, kteří dostatečně neplní své závazky ve výdajích na obranu a očekávají, že je americký obranný deštník bude chránit,“ poznamenal Janda s tím, že polský návrh je logický jak z vojenského, tak geopolitického hlediska. 

Anketa

Byli byste ochotni bránit Českou republiku se zbraní v ruce?

16%
hlasovalo: 9309 lidí

„Stálá americká vojenská přítomnost, která by doplnila již existující rotující alianční síly v Polsku a baltských republikách, by byla jasným posílením bezpečnosti tohoto regionu a odstrašením proti potenciální ruské agresi,“ dodal Janda.

Varšava je pak podle jeho slov jedinou vojenskou mocností v našem regionu, která jednoznačně chápe ruskou hrozbu. „Z tohoto pohledu je pro Česko jednoznačné, že toto posilování obrany našeho regionu v Polsku je potřeba podpořit,“ poznamenal Janda.

Původní text ZDE.

„Kritici tohoto kroku argumentují, že by došlo k faktickému zrušení dohody mezi NATO a Ruskem z roku 1997, kdy se spojenci s Moskvou domluvili, že neumístí stálé základny na východoevropském území. Realita ruské agrese proti nealiančním státům ve východní Evropě a systematický ruský tlak zejména na baltské státy však jasně ukazuje, že Rusko podobné dohody s NATO systematicky porušuje, a proto pro alianci nedává smysl, aby je dále považovala za platné. Změnila se totiž základní podmínka – ‚předvídatelné bezpečnostní prostředí,‘“ dodal Janda.

Závěrem pak zopakoval, že Česká republika by měla polský návrh silně podpořit a deklarovat připravenost podílet se na vybrané části provozních nákladů takové základny. „Z vnitropolitických důvodů je dnes stálá americká vojenská přítomnost v ČR těžko prosaditelná, nicméně každý americký či alianční voják na polském území znamená zvýšení bezpečnosti ČR,“ uzavřel Janda se slovy, že tuto strategickou příležitost nesmíme jako Češi promarnit. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…