Jakub Janda: Kreml ovládá Zemana i tajné služby

18.08.2016 13:12

Šíření konspiračních teorií, cílené dezinformace ale i podpora z úst českých politických představitelů jsou podle analýzy think tanku Evropské hodnoty projevy systematické dezinformační kampaně Ruska v České republice. Podle studie, kterou dnes představili její autoři analytik Evropských hodnot Jakub Janda a reportér časopisu Respekt Ondřej Kundra, se Kreml snaží podrývat důvěru v demokratické politiky a instituce, Evropskou unii a NATO.

Jakub Janda: Kreml ovládá Zemana i tajné služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty

"Jako hlavní zájmy Ruské federace jsme identifikovali posilování pozice politických spojenců a využití těchto trojských koní pro posílení vnitřních rozkolů EU a NATO," zmínil Janda jednu ze tří priorit Ruska. Cílem Kremlu je podle zjištění autorů studie také podkopat důvěru názorových oponentů a v dlouhodobém horizontu také vystoupení z EU.

Za hlavního politického spojence Ruska považují analytici prezidenta Miloše Zemana. "Prezident jednoho z členských států EU je pro ně cenným spojencem. Jakákoliv pozice je projevena ruskou stranou, prezident Zeman ji později hájí," řekl Janda, který je dlouhodobým kritikem Zemanova pozitivního vztahu k Rusku. Zeman nedávno odmítl na Jandu reagovat. Kvůli pornografickému videu, které Janda v minulosti natočil, ho nepovažuje za partnera pro diskusi.

Ve studii jsou uvedeny také příklady dalších nástrojů. Její autoři tvrdí, že Kreml kromě politiků využívá pro ovlivnění české veřejnosti také dezinformační kampaně, spřízněné nevládní organizace, podporuje extremistické síly, zneužívá ruskojazyčnou menšinu nebo využívá spojení ekonomických a politických zájmů. Podle Kundry jsou významné také aktivity ruských tajných služeb.

"Neříkáme, že každý Rus, který žije v Česku, je agentem, ale v každém případě tu vidíme lidi, kteří hrají určitou roli v prosazování určitých zájmů," uvedl Kundra. Dodal, že v Česku nepochybně působí i tajné služby jiných zemí. "Jde o to, že cíle ruských tajných služeb a třeba amerických tajných služeb jsou zcela odlišné. Americké tajné služby se nesnaží oslabovat českou demokracii, spíš se snaží bojovat proti terorismu," míní Kundra.

Think tank Evropské hodnoty upozorňuje na proruské dezinformační aktivity dlouhodobě. V rámci organizace funguje i program Kremlin Watch, její analytici spolupracují také s institucemi EU nebo ministerstvem vnitra.

Na nebezpečí ruského vlivu chtějí Evropské hodnoty upozornit také kampaní "Nechceme zpátky na Východ". "Ta kampaň má za cíl vysvětlit, proč je pro Česko výhodné být součástí Západu a hlavně proč by bylo nebezpečné se posouvat na Východ," uvedl Janda. "Zvolili jsme formu krátkých videí, v nichž zhruba dvacítka odborníků poukazuje na některé ty manipulace," dodal. Do kampaně se zapojil například politických geograf Michael Romancov nebo bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář. "Zastánci Kremlu mají své pozice často velmi dobře vyargumentované. Lidé pak snadno podlehnou dojmu, že členství v NATO nebo EU nám nic nepřináší, a to chceme změnit," popsal Janda smysl kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…