Jakub Janda a jeho kamarádi sepsali dopis, že Rusko je zlé a Zeman slouží Putinovi. A podepsal Putna, Pánek, Šustrová...

22.11.2017 12:38

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ještě před svým odchodem z Černínského paláce dostal otevřený dopis. Jeho signatáři z řad bývalých diplomatů a „lídrů nevládního sektoru“ protestují proti zřízení Česko- ruského fóra, které navrhuje prezident Miloš Zeman. Celou iniciativu organizovala a dopis připravila nezisková organizace Evropské hodnoty.

Jakub Janda a jeho kamarádi sepsali dopis, že Rusko je zlé a Zeman slouží Putinovi. A podepsal Putna, Pánek, Šustrová...
Foto: KPR - Hana Brožková
Popisek: Setkání Miloše Zemana s Vladimirem Putinem v Soči

Podle signatářů dopisu se však jedná o „další Zemanův dárek Putinovi“. A ministra zahraničí považují za nutné před tímto dárkem varovat.

„Dlouhodobě sledujeme jednání českých ústavních institucí zejména vůči ruskému režimu, který podle platné Koncepce zahraniční politiky ČR „zásadním způsobem destabilizuje evropskou bezpečnostní architekturu,“ začíná dopis. Ten měl vzejít z Evropských hodnot a podepsaly jej bývalí diplomaté a "lídři neziskového sektoru".

Následuje výčet nebezpečí. Ruská federace má být „hlavním zdrojem nepřátelských zpravodajských, vlivových a dezinformačních aktivit na českém území“. A nejen to, Rusové se prý roztahují i jinde. „Toto jednání je třeba chápat v kontextu ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině a agresivnímu chování Moskvy proti spojencům České republiky, které zahrnuje rozsáhlé nepřátelské snahy skrytě a nelegitimně ovlivňovat volby a další demokratické procesy,“ píše se o tom v dopise diplomatů a lídrů neziskového sektoru.

O to překvapivější prý je, že se Česká republika ústy svého prezidenta zavázala spustit „Česko- ruské diskusní fórum“. „Máme obavu, že tento formát nic pozitivního nepřinese a naopak bude zneužit jako propagandistický nástroj pro zájmy Ruské federace, které jsou otevřeně nepřátelské vůči zájmům České republiky,“ podepisují diplomaté text Evropských hodnot.

CELÝ DOPIS ZDE

Důvody jejich podezíravosti jsou následující. Především prý neexistuje pro Českou republiku žádné zajímavé téma, které by v tomto dvojstranném formátu mohla řešit. Naopak Rusko může tohoto fóra využívat ke svým zájmům, například ke zrušení sankcí (doplněno výkladem ukrutností, kvůli kterým byly sankce zavedeny).

„Rusko má k dispozici mašinerii propagandy, která dokáže posunout, zveličit či zcela překroutit význam jakékoli reálné události. Aniž bychom z toho cokoli pozitivního měli, připravujeme skvělou příležitost pro nepřátelskou ruskou propagandu,“ obávají se signatáři dopisu.

Druhým důvodem je, že s Ruskem již dvoustranně diskutujeme v rámci EU-Russia Civil Society Forum. Nový formát tak vůbec nepotřebujeme.

Následuje výklad ruské silové metody, kterou se na nás snaží uplatnit. „Ruská silová metoda „rozděluj a panuj“ právě spoléhá na rozdrobení evropských států tak, že se Moskva bude snažit vést řadu paralelních dialogů s menšími státy, aby se co nejvíce vyhnula multilaterálnímu jednání na úrovni EU-Rusko, nebo NATO-Rusko,“ tvrdí se v něm. Česko by se proto mělo dvoustranným rozhovorům vyhýbat a jednat v rámci EU a NATO, kde může využít síly našich spojenců.

„Argument, že „pozitivní agenda“ s Ruskem pomůže českému byznysu, je mimo realitu. Rusko dlouhodobě nehraje pro českou ekonomiku žádnou podstatnou roli, představuje necelá dvě procenta českého vývozu,“ končí argumentace.

V případě prezidenta Zemana je prý zcela zřejmé, oč mu celým projektem jde. „Jeho systematická obhajoba agresivní politiky současného ruského režimu nenechává nikoho na pochybách, komu náleží jeho loajalita,“ píší. Proč na něco takového přistupuje ministerstvo zahraničí však nechápou. Proto jej vyzývají, aby iniciativu pozastavilo a vyčkalo na nové prezidentské období.

Pod textem je podepsáno celkem šestnáct osob, spojených se zahraniční politikou. Na prvním místě je uveden Luboš Dobrovský, bývalý velvyslanec v Rusku a ředitel kanceláře prezidenta Havla. Následuje další bývalý velvyslanec v Moskvě Petr Kolář, prezidentský kandidát a bývalý poradce Václava Havla (a také ambasador ve Francii) Pavel Fischer.

Za „lídry nevládního sektoru“ ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek, také Johana Grohová („bývalá diplomatka a tisková mluvčí tří českých ministrů zahraničních věcí, seniorní analytička think-tanku Evropské hodnoty“), Mikuláš Kroupa z neziskovky Post Bellum.

Jako zástupci akademického sektoru jsou uvedeni profesor Martin Putna, dále Michael Romancov (výzkumný pracovník, Fakulta sociálních studií Univerzity Karlovy) a David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Vše završují Petruška Šustrová coby překladatelka a Roman Joch, bývalý poradce předsedy vlády pro zahraniční politiku a lidská práva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…